Kultur

Dang Van Ty: Stilleben

Det er ikke så ofte skjønnheten blir tematisert i norsk samtidskunst, den slags svermerier har ifølge moteriktig kunstteori utgått på dato. Heldigvis er det noen som fortsatt finner mening i den naturgitte og kunstskapte skjønnheten, og vi finner nå to av dem i Bærum Kunstforening. De utstillende kunstnerne Dang Van Ty og An Doan Nguyen har, som navnene tilsier, et noe annet utgangspunkt enn sine velfødde norske kolleger. Begge var i sin tid vietnamflyktninger, men har jobbet iherdig for å profesjonalisere seg på kunstens område.

Jeg har tidligere skrevet om An Doan Nguyens landskaper og blomsterbilder, og ble særlig imponert over naturskjønnheten i motivene. Noen av de store kaprifolium-bildene er med på denne mønstringen, samt en del andre poetiske landskaper av nyere dato. I begge motivtypene er skjønnhetskarakteren fremtredende, det er en iboende egenskap/kvalitet som fyller bildene med stofflig og malerisk lyskraft. Det var en stor glede å gjense disse arbeidene.

Dang Van Tys malerier har jeg aldri møtt tidligere, men jeg er godt kjent med hans grafikk, særlig sort/hvitt trykkene. I disse arbeidene utviste han en høy grad av profesjonalitet, både tegnerisk og tematisk. Kunstneren er ikke mindre målrettet og stødig på maleriets område. Også her handler det om å forfine virkemidlene, nå i stofflig og koloristisk øyemed, enten motivet er landskap, stilleben eller portrett. Gjennom de alle strømmer en særegen varhet for malerisk skjønnhet, derfor er også bildene preget av en stofflig og koloristisk rikdom som fullbyrder det kunstneriske.

Dang Van Ty og An Doen Nguyen er to særegne kunstnere i det norske kunstfeltet. De har ikke latt seg suge opp i den anti-estetiske tidsånden som i årevis har undergravet den kunstneriske profesjonaliteten og skjønnhetsbevisstheten. Det er viktig at de fastholder og forfiner sitt maleriske potensiale på skjønnhetens premisser. Den ambisjonen går aldri av moten.

An Doan Nguyen: Trær tåke intens blått 02

An Doan Nguyen: Trær vann lilla 01

An Doan Nguyen: Lonicera Caprifolium 06

Dang Van Ty: Lysstreif

Dang Van Ty: Sittende modell

Bærum Kunstforening:
Dang Van Ty og An Doan Nguyen, malerier og trykk
Varer fra 11/1 til 2/2, 2020