Det er farlig å gå inn i det fem etasjer høye bygget, der det sto 1.611 biler da brannen brøt ut. Det er anslått at 200 til 300 av disse er brannskadd. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix

Den voldsomme brannen i parkeringshuset på Stavanger lufthavn begynte i en eldre dieselbil, opplyser politiet i Sandnes.

Arbeidet med å slukke og sikre det utbrente parkeringshuset ved Stavanger lufthavn på Sola vil ta tid. Brannen startet i en eldre dieselbil.

Bileieren er avhørt, det samme er flere vitner, skriver politiet i en pressemelding.

– Vi har også hentet inn en del videoer, og dette arbeidet vil vi også fortsette med. Forholdene rundt bilbrannen er temmelig oversiktlige, men nå må vi finne ut hvorfor brannen startet, sier Elisabeth Vorland, seksjonsleder etterretning og etterforskning ved Sandnes politistasjon.

Hun sier til Stavanger Aftenblad at det kom røyk fra bilen da eieren startet den etter å ha kommet hjem fra ferie. Deretter fikk han hjelp av noen i nærheten til å ringe til brannvesenet.

Vil ta flere dager

– Det ligger mye materiale under de sammenraste massene som ikke er brent opp. Det vil stadig retenne. Det er derfor vi etterslukker, og det er det vi har drevet med i hele natt, sier brannsjef Nils-Erik Haagenrud til NRK.

Brannsjefen forteller at det er store setningsskader i bygget og i konstruksjonen.

– Vi kan ikke sende inn mannskapene før vi har fått avstivet og sikret bygget. Det kommer til å ta flere dager. Det kommer et firma som skal gjøre beregninger, sier han.

Både Haagenrud og Anders Sandmæl, som er daglig leder i Kompetansesenter for brann og driftspersonell, sier til NRK at brannen og konsekvensene av den ville vært langt mindre om det hadde vært sprinkleranlegg i parkeringshuset.

Må vente med å gå inn

Det er farlig å gå inn i det fem etasjer høye bygget, der det sto 1.611 biler da brannen brøt ut. Det er anslått at 200 til 300 av disse er brannskadd. Bygget har plass til 3.000 biler.

– Den informasjonen vi har til de som har biler stående i parkeringshuset, er at det foreløpig ikke er lov til å gå inn i bygget for å hente ut eiendeler. De må vente på en avklaring. Vi oppfordrer dem til å kontakte forsikringsselskapene for å undersøke hva forsikringen dekker, sier kommunikasjonssjef Gurli Ulverud i Avinor til NTB.

Flytrafikken på Sola var onsdag morgen i gang igjen, men Ulverud sier det er noen innstillinger og forsinkelser. Hun ber publikum sjekke Avinors nettsider og forholde seg til flyselskapene rundt de konkrete flygingene.

Det er fortsatt mulig å parkere på parkeringsområder utendørs, så det går an å kjøre bil til flyplassen. Buss og taxi kjører og som normalt.

Blir etterforsket

Operasjonsleder John Ask i Sørvest politidistrikt sier til NTB onsdag morgen at det meste er gjort på stedet fra politiets side.

– Vi er ikke der nå. Vi må sjekke at sikringen av bygget er på plass når brannvesenet er ferdig. Så er det etterforskningen av brannen som står igjen, sier han.

Det vil ta tid før kriminalteknikerne kan gå inn på brannstedet.

– Dette skyldes skadene brannen har påført parkeringshuset. Det er fremdeles utrygt å gå inn. Det vil derfor også gå noe tid før den branntekniske rapporten kommer, og dermed vil det ta tid for å finne ut hva som er brannårsaken, sier Vorland.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂