En av de to bilene som ble rammet av det amerikanske droneangrepet der den iranske general Qasem Soleimani ble drept ikke langt fra flyplassen i Bagdad den 3. januar 2020. Foto: Den irakiske presidentens pressetjeneste / New York Times / Scanpix.

Amerikanernes eliminasjon av den iranske general Soleimani i Bagdad er en handling som tvinger Iran til en eller annen form for reaksjon, om ikke annet for å redde ansikt og leve opp til æreskodekser i regionen.

Men hvordan skal Iran nå svare USA? Hva slags virkemidler har iranerne i verktøykassen for politisk vold?

Corriere della Seras etterretningsanalytiker Guido Olimpio holder en fortegnelse over Irans muligheter, og nevner spesielt rakettangrep, aksjoner i Hormuzstredet, angrep mot symbolske mål og terror, muligens også i Vesten. Spørsmålet er hvor kraftige represalier de tar sjansen på å risikere fra amerikanerne og andre.

Iran kan gå til angrep selv eller ved hjelp av allierte militser utenfor landets grenser, mot amerikanske, israelske eller andre vestlige mål. Det skal f.eks. være 35 amerikanske baser som er innenfor rekkevidden til iranske raketter.

Iran har mange slags raketter, og landet har delt dem med allierte militser i Libanon og Irak i tilfellet de behøves på andre fronter. Militsene i Irak har mottatt et dusin av disse våpnene med en rekkevidde på tusen kilometer.

Man kan også tenke seg bombing av oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia.

Iran kontrollerer ellers en del av Hormozstredet:

Eksperter peker på flere systemer: miniubåter, konvensjonelle ubåter, magnetiske miner og eksplosiver plassert på strategiske punkter, flytende bomber, operasjoner fra hurtigbåter (i svermer), raketter mot skip avfyrt fra kysten, sabotasje utført av froskemenn. Noen av disse apparatene har allerede vært benyttet med suksess flere ganger i Jemen, i Gulfen og mot Israel i Sør-Libanon.

Det kanskje mest skremmende scenariet er iransk terror i Vesten.

Et opplagt mål for iransk gjengjeldelse er amerikansk diplomatisk personell, men Olimpio peker på risikoen for å ødelegge forholdet til vertslandet. Iran ønsker splittelse mellom USA og Europa, noe som kan komme i fare ved drap på europeisk jord, hva enten det er av amerikanere eller europeere.

Men i USA ville man ikke ha slike skrupler.

Det kan ikke utelukkes aksjoner i USA: Flere undersøkelser tyder på at det finnes agenter (noen av dem fra libanesisk Hizbollah), som leter etter passende mål i Vesten. Dette er en ving som regimet og det hemmelige styrker har utviklet i flere tiår

Hvor realistisk er det at Iran har evne til å ramme innenfor USAs grenser?

Et mulig alternativ er å ty til et selvmordsangrep med fly, eller et cyberangrep som rammer på spektakulært vis.

Det er viktig at reaksjonen er synlig og at den kan dokumenteres med bilder, konkluderer Olimpio. Propagandakrigen er like viktig som den fysiske.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂