Populære Lake District i England er overbelastet av turisme. Men nå viser det seg at det er «feil» mennesker som tiltrekkes av den nydelige naturen. Nasjonalparken er ikke mangfoldig nok. Ja, det er noe rent rasistisk over det hele. Og her må det endringer til hvis nasjonalparken skal fortsatt få offentlig støtte. De må få minoriteter og funksjonshemmede til å ta på seg fjellstøvlene og komme seg ut på tur.

Direktøren for Lake District National Park Authority, Richard Leafe, sier at man må tilpasse seg, slik at parken blir inkluderende og for alle.

«We need to be able to sell the national park to everybody in Britain, all society, and it’s important that it doesn’t just become exclusive to one single use group,» sa han.

Det vakre landskapet i Lake District hvor fjellene heter «fells», og den kjente forfatterinnen Beatrix Potter bodde og kjøpte opp gårder for å verne landskapet, tiltrekker seg «en enkelt brukergruppe». Og det er underforstått: etniske, hvite briter. Slik kan det ikke fortsette. Richard Leafe mener at nasjonalparkene er i ferd med å miste sin relevans på grunn av dette:

«The moment we get into that position I think national parks start to lose their relevance and therefore the very reason for calling it a national park and spending public money.»

En rapport  som ble publisert i september 2019 kritiserte nasjonalparkene for ikke å gjøre nok for at folk skulle føle seg velkommen. Forfatteren av rapporten, Julian Glover, beskrev de besøkende som

«exclusive, mainly white, mainly middle‐class club, with rules only members understand and much too little done to encourage first-time visitors».

Richard Leafe kommenterte til Sky News at de manglet svarte, minoriteter og funksjonshemmede:

«We are deficient in terms of young people, we are deficient in terms of black and minority ethnic communities and we are not particularly well-visited by those who are less able in terms of their mobility,» sa han.

«Our challenge is to see what we can do to reverse that, to encourage people from broader backgrounds and a wider range of personal mobilities into the national park to be able to benefit in the same way that those other groups do.»

Eh, parkene er åpne for alle. Hele året. Er det først når folk med bakgrunn fra Somalia eller Pakistan går på tur i fjellet at britiske nasjonalparker blir nasjonale?

En liten personlig anbefaling: Boken Sauebondens liv. Den overraskende britiske bestselgeren er nettopp fra Lake District og skildrer nydelig bøndenes tilhørighet til landskapet som de konserverer. De er ett med naturen rundt seg.

Natur betyr mye for folk, men det kreves ofte røtter til landskapet for å sette pris på det. Dette ser man ikke ut til å forstå lenger når mangfoldet tar over. De er fysisk tilstede i byene, men kulturelt hjemmehørende et annet sted. Naturen er de ikke interessert i.

Det er derfor Oslofolk har marka stort sett for seg selv. Det varer vel ikke lenge før det blir påpekt at Kikut i Nordmarka har «feil» gjester og mangler minoritetsbesøkende.

Daily Mail   Sky News

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!