Razaq Ahmadzai (t.v.) og hans parti Grønn trend (Basej-e Milli) er en viktig koalisjonspartner når president Ashraf Ghani (i midten) nå er i ferd med å peke ut sin nye regjering. Foto: Reuters/Facebook. Montasje: Fria Tider.

Det er ikke bare Iraks tidligere forsvarsminister som forsørges av Sverige. «Razaq (58)» vant det afghanske valget – og mottar samtidig trygd som «Razag (63)» i Göteborg.

Enda en utenlandsk toppolitiker er folkeregistrert i Sverige, avslører Fria Tider.

Møt Abdul Razag Ahmadzai, som går på trygd i Göteborg, og er med og danner regjering i Afghanistan.

Den afghanske toppolitikeren ventes å få en ledende rolle i det nye styret i Afghanistan. Men Ahmadzai er samtidig folkeregistrert i Sverige og får svenske pensjonsutbetalninger til sin mor, ifølge Fria Tider. Moren døde for snart tre år siden.

Razaq Ahmadzai ligger godt an til å få en fremtredende rolle i den afghanske presidenten Ashraf Ghanis nye styre. Ahmadzai har vært åpen om at han tidligere har bodd i Sverige.

– Efter att ha spenderat en stor del av mitt liv i Sverige blev min längtan efter Afghanistan och dess klimat för stor, säger Razaq Ahmadzai i en kampanjvideo för partiet, som är inspelad i trädgården till hans lyxvilla i Shahr-e Naw, ett av Kabuls mest exklusiva områden.

Ahmadzais mor døde i januar 2017, men dødsfallet ble aldri registrert. Istedet ble kvinnen en måned senere registrert som utvandret til Afghanistan hos den svenske skatteetaten. Og hver måned betales det pensjon til kvinnens konto – som Ahmadzai disponerer, ifølge Fria Tider.

Ahmadzai har tatt opp store lån, og skylder staten og SE-Banken flere hundre tusen kroner. Fria Tider melder at politiet har startet etterforskning om trygdesvindel og folkbokföringsbrott.

Tidligere i høst avslørte Nyheter Idag at Najah al-Shammari, daværende forsvarsminister i Irak, var svensk statsborger og hevet svensk trygd. Shammari bodde ifølge det svenske folkeregisteret i en forstad til Stockholm, mens han rent faktisk bodde i Irak. Shammari hadde også vært etterforsket for grov fridskränkning etter at han hadde vært utro mot sin kone med andre menn.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!