Afghanistans nylig avgåtte president Ashraf Ghani. Foto: AP Photo/Rahmat Gul, File.

Da Afghanistans president Ashraf Ghani rømte landet i søndag, tok han med seg så mye penger at det ikke var plass til alt i helikopteret. Store pengebeløp måtte dumpes på flyplassen.

De afghanske myndighetene og ikke minst presidenten har ofte blitt beskyldt for omfattende korrupsjon. Enorme beløp er overført til landet fra vesten, og det er til dels svært uklart hvor det er blitt av pengene.

En del av svaret fikk man søndag, da president Ashraf Ghani flyktet fra landet i rasende fart. Fria Tider omtaler saken, og siterer RT.

– Fyra bilar var fyllda med pengar. De försökte få in alla pengar i helikoptern, men allt fick inte plats, skriver avisen.

Dermed måtte penger rett og slett dumpes:

En del av pengarna fick ligga kvar på landningsbanan, säger den ryska ambassadens talesman Nikita Ishchenko till RIA Novosti.

Fra russisk side ses dette som bekreftelse på hvordan USA og andre vestlige land (som også omfatter Norge) ukritisk har pøst penger inn i et korrupt regime:

Ishchenko kallar Ashraf Ghani flykt för ett «talande» exempel på den USA-understödda afghanska «regimens» fall.

Ghani ble president i Afghanistan i september 2014. Etter dette har han hatt en tett forbindelse med USA, og nesten ufattelige pengesummer har blitt pumpet inn i landet. Fria Tider/ RT anslår det til å være snakk om ca. en billion dollar («a trillion» i amerikanske  termer).

Fria Tider nevner i den forbindelse at Sverige årlig har gitt en milliard skattekroner i bistand til Afghanistan, og etterlater leserne med spørsmålet om hvor store deler av nettopp dette beløpet som ble med i presidentens helikopter ut av landet.

Norges situasjon er ikke ulik Sveriges, i 2020 ga Norge ca. 650 millioner kroner til Afghanistan. Totalt har Norge sendt hele 12,6 milliarder kroner i bistand til Afghanistan mellom 2001 og 2020, ifølge Vårt Land.

Men om presidenten fikk med seg mye penger, ble det tilsvarende lite ære med på reisen:

Presidentens hastiga flykt till Tadzjikistan på söndagen, mitt under talibanernas intåg i Kabul, väckte avsky bland hans kollegor som utmålade honom som förrädare, skriver Fria Tider.

 

Vi setter stor pris på om du vil støtte oss: 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂