Citizen Skwith, kandidat for Official Monster Raving Loony Party, var forberedt på å ikke bli innvalgt, og slo oppgitt ut med hånden da Caroline Lucas fra De grønne annonsert som vinner av valget i kretsen Brighton Pavillion. Hun er med det fortsatt de grønnes eneste parlamentsmedlem i øyriket. Foto: Paul Childs/Reuters/NTB Scanpix

Caroline Lucas fra Brighton fikk ingen nye partikolleger innvalgt i fredagens britiske parlamentsvalg. Hun økte sitt stemmetall i kretsen Brighton Pavillion, og beholder sitt sete i parlamentet, men ellers ble det et nattsvart valg for De grønne i øyriket.

Mens grønne utopister kan vise til fremgang over store deler av Europa, ble det britiske parlamentsvalget ingen suksess for The Green Party of England and Wales.

Riktig nok partiets eneste parlamentsmedlem Caroline Lucas flere stemmer enn ved forrige valg, men det kan nok like gjerne skyldes et teknisk valgsamarbeid med blant Liberal-demokratene. En annen årsak til valgfiaskoen er at de tre toneangivende partiene i britisk politikk alle har fridd til de såkalte «grønne» velgergruppene.

Lucas sier til BBC at hun er utrolig stolt over å ha fått et større flertall bak seg enn ved forrige valg, fordi det viser at valgkretsen bryr seg om medmenneskelighet, rettferd og en større fremtid.

«I feel incredibly proud that my majority has increased because it demonstrates that Brighton Pavilion continues to believe in compassion, justice and a bigger future.

De grønne kan også glede seg over at de med 3 % av velgerne bak seg ble et helt prosentpoeng større enn Brexit-partiet.

Selv om britene ofte er kjent for sine herlige understatements, spørs det om ikke Caroline Lucas tar munnen en smule for full, når hun også kaller valget for et klimavalg, og at hun er fast bestemt på å gjøre det nyvalgte parlamentet til et klima-parlament.

«This may well have been a Brexit election but it was also the climate election and I am determined to make this the climate parliament.» (BBC)

Les også:

 

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!

Les også