Barn i en somalisk moské i Hammerfest. Illustrasjonsfoto: Facebook.

Under et møte i formannskapet i Hammerfest kommune for to uker siden kom det frem at 33 somaliske barn mellom ett og tolv år som hadde bodd i Hammerfest, var sporløst forsvunnet fra byen.

Barna, som er norske statsborgere, skal ha blitt flydd til Dubai, men ingen vet hvor de siden måtte ha blitt av, kunne lokalavisen Hammerfestingen opplyse forrige tirsdag.

Det viser seg at disse omstendighetene har vært kjent i det offentlige apparatet nokså lenge:

30. januar fikk Integrerings- og mangfoldsdirektoratet en beskrivelse om situasjonen, som igjen sendte bekymringsmelding til Fylkesmannen i Troms og Finnmark.

I april i år tok fylkesmann Elisabeth Vik Aspaker kontakt med daværende ordfører Alf E. Jakobsen om bekymringsmeldingen som vedrører 33 somaliske barn.

Siden har både kommunale myndigheter, ved barnevernstjenesten og innvandrertjenesten, fylkesmannen og nasjonale myndigheter, ved Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) hatt møter om saken. Man er blant annet bekymret for avbrudd i skolegangen hos de unge statsborgerne i riket.

Men det er ikke til å komme forbi at barna er forduftet og at ingen vet hvor de er. Hammerfest kommunes rådmann Leif Vidar Olsen sier til lokalavisen at det ikke er forbudt å reise utenlands. Politiet i Hammerfest hadde da heller ikke hørt om saken før avisen tok kontakt.

Selv om saken først nå er blitt offentlig kjent, begynte barna å forsvinne fra skolen allerede i fjor høst:

IMDi ble høsten 2018 kontaktet av Innvandrertjenesten i Hammerfest, som uttrykte bekymring for barn som ikke kom på skolen. IMDi sender ballen tilbake til kommunen.

Reglene for taushetsplikt var til hinder for at kommunens forskjellige etater kunne samarbeide om å gripe fatt i situasjonen, sier IMDis regionale direktør Dulo Dizdarevics til Hammerfestingen.

Saken må tas «på høyeste alvor», sier ordfører Marianne Sivertsen (Ap).

– Vi må også få fokus på hva vi skal gjøre for å fange opp slike ting.

Det er ikke opplyst om foreldrene har reist med barna, eller om de fremdeles befinner seg i Hammerfest.

Somaliske miljøer har i lang tid vært regnet blant de aller mest lukkede i Norge.

I 2014 reiste 68 somaliske asylsøkere frivillig fra Vadsø tilbake til Somalia.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.