Nytt

Asylsøkere fra Moria-leiren på Lesbos gjør seg klare til å transporteres med militære kjøretøy til havnen, for deretter å overføres med marinefartøy til det greske fastlandet den 1. november 2019. Foto: Stratis Balaskas / EPA / Scanpix.

Regjeringen i Hellas planlegger å flytte minst 20.000 migranter fra øyene i det østlige Egeerhavet til det greske fastlandet innen utgangen av 2019 for å avhjelpe situasjonen i de overfylte migrantleirene på øyene.

6500 migranter er allerede blitt transportert med ferger til havnen i Pierus for å innkvarteres i nordlige deler av landet, hvor mange militære kaserner står tomme, skriver Die Welt.

Lokalt på fastlandet stiller flere seg imidlertid avvisende til at migranter flyttes til deres nærområder. Nylig ble åtte busser med 400 migranter hentet fra Samos som skulle bosettes i Vrasna ikke langt fra Thessaloniki, forhindret fra å ta seg frem til bestemmelsesstedet fordi folk hadde satt opp sperringer, slik at migrantene måtte innkvarteres på andre steder.

I det nordlige Hellas hevder innbyggerne at de ikke lenger føler seg trygge, at kriminaliteten er økt og at barna ikke lenger kan være på gaten. «Vi har advart regjeringen om det ikke lenger bør komme flyktninger fordi folk er så opprørt», sier Vrasnas borgermester Diamantis Liamas.

Men den konservative statsminister Kyriakos Mitsotakis’ regjering har ikke noe annet valg enn å bringe flyktningene til fastlandet. «Situasjonen hos oss er nå så spent at en mindre hendelse kan være nok til at folk til slutt går på barrikadene», sier borgermester Giorgos Stantzos i Vathy på Samos. Vathy har ca. 7000 innbyggere – i flyktningleiren ovenfor byen bor det 6100 migranter.

Det er ikke vanskelig å tenke seg at mange av migrantene som transporteres til Nord-Hellas, vil forsøke å ta seg videre nordover i Europa langs smuglerruter gjennom Balkan-halvøya, hvor det allerede finnes en blomstrende menneskesmuglerbransje.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!