Den tyrkiske hæren bruker den arabisk-dominerte Free Syrian Army til å gjøre grovarbeidet. Det er en risikabel strategi for FSA bruker metoder som til forveksling kan minne om jihadistenes. Her fra  Ceylanpinar i Sanliurfa-provinsen 11. oktober, 2019. Foto: Murad Sezer/Reuters/Scanpix

Trump kunngjorde mandag at han snart vil utstede en eksekutiv ordre som innfører sanksjoner mot Tyrkia.

President Trump announced Monday afternoon that he will soon issue an executive order imposing sanctions against Turkey for its «destabilizing» offensive in Syria, amid a bipartisan outcry over the president’s troop pullback earlier this year that endangered U.S.-aligned Kurdish forces.

Den tyrkiske invasjonen kom bakpå Trump og har gitt ham mye negativ PR også blant Republikanske ledere, som senator Lindsey Graham. Trump. snakket med Graham på telefon flere ganger søndag.

Kongressen har tidligere innskrenket Trumps mulighet for å selge våpen til Saudi-Arabia. Noe lignende kunne skjedd her: Hvis ikke Trump hadde handlet, ville Kongresesn gjort det.

Trump varslet at ståltollen vil bli hevet til 50 prosent og en handelsavtale med en ramme på 100 milliarder dollar vil bli lagt på is.

Vel så viktig var signaler om at enkeltpersoner som kan forbindes med krigsforbrytelser kan bli satt på svarteliste. Det er allerede kommet meldinger om at den arabiske støttemilitsen Free Syrian Army utviser stor brutalitet.

The order would enable «powerful» additional sanctions against those who «may be involved in serious human rights abuses, obstructing a ceasefire, preventing displaced persons from returning home, forcibly repatriation refugees, or threatening the peace, security, or stability in Syria,’ Trump wrote. Current and former Turkish officials, as well as anyone contributing to «Turkey’s destabilizing actions in northeast Syria» might be targeted, Trump said.

Trump sier at de gjenværende troppene vil bli brukt til å overvåke situasjonen slik at IS ikke kan gjøre comeback.

Flere hundre IS-medlemmer skal ha rømt fra fangenskap. Det har fått stor oppmerksomhet og det kan ha gått opp for Trump at masseflukt av IS-fanger kan gi dårlig PR.

Han sa også at amerikanerne vil trekke seg helt ut av Syria. Det er det ikke snakk om nå. Trump ser ut til å ha gått tilbake på det han sa, akkurat som i desember 2018.

Trump kommer med en annen viktig kunngjøring: Assad vil rykke inn for å forsvare kurderne. Trump omtaler det som en riktig ting å gjøre. Det er oppsiktsvekkende at USA på denne måten anerkjenner Assads rolle.

Trump also emphasized that Syria «wants naturally to protect the Kurds.»

 

Trump authorizes sanctions against Turkey amid Syria incursion, calls for end to its ‘destabilizing actions’

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂