Tavle

Denne ukens store nyhet, og første tema for ukens podkast, er at Representantenes hus i den amerikanske Kongressen, hvor demokratene har makten, innleder riksrettprosess mot president Donald Trump etter lekkasjen av referatet av telefonsamtalen han hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Samtidig er det ingen utsikter til å få Trump avsatt, noe som krever to tredjedels flertall i Senatet. Men demokratene tror tilsynelatende at selve prosessen vil svekke Trump. Lignende tendenser kan ses i Storbritannia, der opposisjonen virker mest opptatt av å påføre statsminister Boris Johnson prestisjenederlag, og ikke av å levere politiske resultater.

Venstresidens uforsonlige krig mot Trump og Johnson, der de fleste mediene spiller på lag med venstresiden og systematisk bygger opp negative fortellinger om begge, skaper en giftig og polarisert politisk atmosfære. Både i USA og Storbritannia finnes det medier som ser tingene fra de konservatives synsvinkel, men i Norge og mesteparten av Vest-Europa er situasjonen helt annerledes.

Vi kommer også innom utslagene av den grønne vekkelsen. Men hvor miljøvennlig er det å rive NRKs gamle bygninger og sette opp nye et annet sted? Kanskje nybyggene burde ligge i Groruddalen? Kjente gamle bygninger erstattes av nye. Er det symptomatisk for at Norges gamle befolkning også bare er i veien? Fruktbarheten i Norge har sunket i ti år på rad, og det er ingen tegn til en familiepolitikk som kunne resultere i flere barn. I Ungarn forsøker Orban å vise vei. Når får slike tanker gjennomslag i Vest-Europa?

Du kan også høre oss på Facebook, YouTube, Soundcloud og Spotify.

 

Kjøp T-skjorten «kronisk norsk» fra Document her