Sakset/Fra hofta

Fra venstre til høyre: Martin Nettes­heim, jurist, Necla Kelek, forfatter og styre­medlem i Terre des Femmes, Jürgen Dieter Böhm, real­skole­lærer og nest­leder i det tyske lærer­forbundet, Lale Akgün, psykolog og forfatter, og Christa Stolle, leder for Terre des Femmes, er samlet i forbindelse med en presse­konferanse i Berlin den 29. august 2019. Foto: Christoph Soeder / DPA / Scanpix.

Mens norske feminister aldri ytrer et kritisk ord om den islamistiske tildekkingen av kvinner og jenter med slør, er situasjonen en annen i Tyskland, hvor en kvinne­retts­organisasjon går inn for å forby hijab i skolen.

Ingen jenter under 14 år bør få lov til å bruke hijab, mener organisasjonen Terre de Femmes (TDF), som mener plagget er seksualiserende og diskriminerende. Nå får organisasjonen støtte av konstitusjons­juristen Martin Nettesheim.

TDF ble møtt med anklager om «islamofobi» fra muslimske og venstre­orienterte organisasjoner i Tyskland da de allerede for ett år siden tok til orde for hijabforbud i skoler og barnehager, skriver Die Welt.

Men nå kan Terre des Femmes styrke sin sak. En rettslig vurdering som er gjort av konstitusjons­juristen Martin Nettesheim på oppdrag for organisasjonen, kommer til den konklusjon at et hijabforbud for jenter frem til de fyller 14 år, ville være helt i samsvar med forfatningen. Det er forenlig med både religions­friheten og foreldrenes grunnlovs­festede rett til oppdragelse, hevder Nettesheim.

Skolen bør forberede elevene på et selv­stendig liv med selv­bestemmelse, sier juristen, som mener at et forbud ville tjene en slik hensikt. Til det hører også «befrielsen fra tradisjonelle rolle­fore­stillinger».

For TDF-talskvinne Lale Akgün, som er psykolog og tidligere har representert det sosial­demo­kratiske partiet SPD i Forbundsdagen, handler et hijabforbud om å få en lovfestet slutt på diskrimineringen av muslimske jenter.

Hun advarer mot å følge logikken til de islamske organisasjonene, der hijab på barn anses som en del av den islamske identiteten. «Det finnes ingen muslimsk identitet. Det er noe politisk islam har funnet opp», sier Akgün.

Det tyske lærer­forbundet har tidligere også tatt til orde for å forby hijab frem til fylte 14 år. Forbundets nestleder Jürgen Böhm er glad for Nettesheims juridiske vurdering av saken. Det er også mange kolleger av ham.

«Jeg har opplevd at jenter uten hijab blir mobbet og trakassert som «horer» av jevnaldrende med muslimsk bakgrunn», sier en lærerinne til kvinne­retts­organisa­sjonen. Ifølge andre rapporter forekommer det også mobbing av jenter med hijab. En annen lærer har merket seg at noen jenter til og med hadde problemer med å vise håndleddet i klassen: «Hele kroppen blir tabu.»

I Østerrike vedtok parlamentet i mai å forby slør i barneskolen. Og i Tyskland er det altså et strids­spørsmål. I Norge finnes det ikke engang en debatt.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 199 til 150 kroner!