Nytt

Integreringsdepartementet i Nordrhein-Westfalen, som er den folkerikeste delstaten i Tyskland, vurderer å gå inn for et forbud mot at jenter under 14 år går med hodeslør, heter det i en melding fra nyhetsbyrået Deutsche Presse-Agentur (DPA) som blant annet er offentliggjort i Rheinische Post og Kölnische Rundschau.

Til Bild sier delstatens integreringsminister Joachim Stamp (FDP) at «religionsumyndige» barn ikke kan tvinges til å gå med hodeslør. Han er ikke alene om den oppfatningen.


Serap Güler. Foto: CDU.

Overfor allmennkringkasteren Westdeutscher Rundfunk (WDR) bruker statssekretæren for integreringsspørsmål i Nordrhein-Westfalen, Serap Güler (CDU), som selv er innvandrer fra Tyrkia, adskillig hardere ord enn Stamp:

«Å dekke til unge jenter med hodeslør er ren perversjon. Det seksualiserer barnet. Det må vi ta klart stilling mot.»

Lærere ser stadig oftere at selv sju år gamle jenter kommer på skolen med hodeslør, legger hun til, i unntakstilfeller sågar i barnehagen.

Delstatens statsminister Armin Laschet (CDU) støtter sine regjeringskolleger, og sier at hodesløret ikke har noe med religion å gjøre.

Tagesschau skriver at både lærer- og innvandrerorganisasjoner i Tyskland stiller seg positive til forslaget om et forbud.

Heinz-Peter Meidinger, som er leder for Deutscher Lehrerverband, sier at et forbud mot hodeslør ville bidra til å redusere den religiøse diskrimineringen og mobbingen i skolen.

Ertan Toprak, som er leder for Bundesarbeitsgemeinschaft der Immigrantenverbände (BAGIV) sier at det handler om en avveining mellom barnets beste og retten til fri oppdragelse, men at staten og samfunnet er forpliktet til å prioritere barnets beste:

«Stadig flere foreldre setter slør på barna allerede i årene før puberteten, og legger med det for dagen en svært ekstremt tolkning av religionen.»

Også blant rikspolitikere høster forslaget støtte. Ifølge en DPA-melding offentliggjort i Mitteldeutsche Zeitung stiller CDUs nestleder Julia Klöckner seg bak tanken om et forbud:

«Barn trenger et frirom hvor det ikke finnes rå kjønnsbilder. Og det bør skolen være», sa Klöckner mandag i et møte med CDU-ledelsen i Berlin.

Lignende toner kommer fra FDP-leder Christian Lindner: Det er et forholdsmessig tiltak som styrker jentenes personlige utvikling, sier han til DPA.

Som ventet er Tysklands innenriksminister Horst Seehofer (CSU) også positiv. Ifølge n-tv omtaler han et forbud som «prinsipielt fornuftig», men han vil ikke si noe om hvorvidt forslaget har noen utsikter til å bli gjennomført.

Det er nemlig ikke alle som støtter tanken om å forby hodeslør på småpiker. Den nyutnevnte minister for migrasjons-, integrerings- og flyktningespørsmål i Tysklands regjering, Annette Widmann-Mauz (CDU) er skeptisk til forslaget fra Nordrhein-Westfalen, skriver Die Zeit. Det løser ingen problemer og er forfatningsmessig tvilsomt, mener hun.

Widmann-Mauz kunngjorde igjen at det skal nedsettes en fagkommisjon som skal utarbeide kriterier og indikatorer for vellykket integrering.

Og da trenger man neppe å lure så mye på hva Merkel mener.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.