Angela Merkel fikk stifte bekjentskap med studentene i Hongkong før hun dro til Beijing. Merkel vil ha ro til å drive forretninger.Men hun vender ryggen til Kinas fremtid. Hvor mye vil investeringene hun får i stand være verd da? Foto: Paul Zinken/DPA/AFP/Scanpix

Angela Merkel drar til Beijing med en stor handelsdelegasjon, samtidig som Trump slåss for at ikke Kina skal bli den dominerende verdensmakt. Som Trump sier. Hadde jeg latt humla susa ville Dow Jones steget 10.000 poeng

I stedet tar Trump ubehaget med å konfrontere Kina. «Noen måtte gjøre det», sier Trump.

Men ikke Merkel. Det virker som om tyskerne vil skumme fløten. Selv betaler de ingenting, hverken økonomisk eller sikkerhetspolitisk.

Merkel har med seg en stor handelsdelegasjon på tredagersbesøket. Fredag skal hun møte statsminister Li Keqiang og president Xi Jinping i Beijing.

Deretter reiser hun til Wuhan for å møte representanter fra næringslivet og studenter fra Huazhong-universitetet.

Reisen finner sted på et tidspunkt der forholdet mellom Tyskland og Kina er turbulent. Beijing anklager Berlin for proteksjonisme ved å legge hindringer for kinesisk teknologi.

Handelskrigen mellom USA og Kina og konflikten mellom demonstranter i Hongkong og kinesiske myndigheter kan legge demper på besøket.

Før avreise fra Berlin torsdag, oppfordret protestledere i Hongkong Merkel å møte dem. Studentlederen Joshua Wong ber i et åpent brev i avisen Bild om at Merkel må hjelpe. Han advarer om at protestene som har pågått siden juni, kan ende med voldelig utfall.

Merkels talsmann Steffen Seibert sier det ikke er planlagt noe møte med protestledere. Han sier også at Merkel, på generelt grunnlag, ikke svarer på henvendelser i åpne brev.

Den tyske regjeringen har bedt demonstrantene i Hongkong om å inngå dialog med Beijing og å finne en ikkevoldelig løsning på konflikten.

Trump har oppfordret ledelsen i Kina til å snakke med studentene. Studentene uroer markedene. Merkel vil ha ro.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂