Nytt

Amerikanske myndigheter har ilagt Google en bot på 170 millioner dollar for ulovlig innsamling av data om barns aktivitet på youtube. Kritikere mener boten var for lav.

Google on Wednesday agreed to pay a record $170 million fine and to make changes to protect children’s privacy on YouTube, as regulators said the video site had knowingly and illegally harvested personal information from youngsters and used that data to profit by targeting them with ads.

Det heter at Google/youtube med viten og vilje hadde brutt peronsvernsbestemmelsene for barn og brukt informasjonen til å målrette reklame mot barna.

Google har målbevisst løyet for annonsørene ved å si at man ikke trengte overholde de særlige personvernreglene for barn, fordi man ikke hadde brukere som var yngre enn 13 år. Man kan undres på hvordan Google kunne vite alderen på brukerne.

The site also marketed itself as a top destination for young children to advertisers, even as it told some advertising companies that no compliance with the children’s privacy law was needed because it did not have viewers younger than 13. YouTube then made millions of dollars by using the information harvested from children to target them with ads, regulators said.

Trump-administrasjonen har markert en mer aggressiv linje overfor Big Tech. Facebook gikk i sommer med på å betale 5 milliarder dollar for brudd på personvernreglene. Selv for Facebook er det mye penger.

Men 170 millioner er småpenger for Google, sier kritikerne. Google lover nå å overholde reglene, men det skulle Google ha gjort i utgangspunktet. De er vel kjent med dem. Boten skulle derfor vært i en helt annen størrelsesroden, men de.

Men skaden på omdømmet er likevel stort. Vedtaket føyer seg inn i en rekke hvor det viser seg at Big Tech ikke bryr seg om brukernes personvern, men bruker metadata uhemmet til å skaffe seg inntekter.

Det kan øke den politiske villigheten til å regulere Big Tech.

 

 

Regulators Fine Google $170 Million for Violating Children’s Privacy on YouTube