Nytt

Bildet: Filmen Enemy of the State fra 1998 en forsmak på hva en borger kan utsettes for som er på feil sted til feil tid. Will Smith er i løpet av kort tid redusert fra en samfunnsborger med status og posisjon til et nakent menneske på rømmen uten mulighet til å forstå hva som skjer med ham.

Amerikanske myndigheter har i all stillhet begynt å be utenlandske besøkende om tilgang til deres Facebook- og Twitter-konto og andre sosiale medier.

Forespørselen gjelder alle landene som er med i det såkalte visa-waiverprogrammet, som gjør det mulig å besøke USA i 90 dager uten visum. Norge er blant de 38 landene som ordningen omfatter.

ESTA and a related paper form specifically apply to those arriving here through the visa-waiver program, which allows citizens of 38 countries to travel and stay in the United States for up to 90 days without a visa.

Norske besøkende må i fremtiden forberede seg på å oppgi facebook-konto, twitter-konto og google-pluss og youtube og linkedin.

Tidligere har amerikanerne kjent ordet «racial profiling», som betyr at man stanser de personer som tilhører grupper som er mest tilbøyelige til å være lovbrytere, enten det er vanlig kriminalitet, illegalt opphold eller terror.

Med tilgang til nettprofiler vil myndighetene få et mye mer potent våpen. Det kan brukes mot de grupper myndighetene ønsker å ramme, enten det er høyresiden, eller muslimer.

The U.S. government quietly began requesting that select foreign visitors provide their Facebook, Twitter and other social media accounts upon arriving in the country, a move designed to spot potential terrorist threats that drew months of opposition from tech giants and privacy hawks alike

Tech-selskapene motsetter seg at myndighetene kan «be om» at besøkende deler sine profiler da det potensielt involverver dem i politisk overvåking. Forespørselen er «optional», men kan fremsettes på en måte som gjør at man ikke har noe valg.

Since Tuesday, foreign travelers arriving in the United States on the visa waiver program have been presented with an “optional” request to “enter information associated with your online presence,” a government official confirmed Thursday.The prompt includes a drop-down menu that lists platforms including Facebook, Google+, Instagram, LinkedIn and YouTube, as well as a space for users to input their account names on those sites.

Selv om man kun har  «kjedelige» private kontoer vil myndighetene likevel skaffe seg oversikt over ditt kontaktnett. Det vil vite hvem du er i slekt med, hvor du gikk på skole, arbeidserfaring og hvem du er venner med. Det vil ikke være den krik eller krok av ditt privatliv som de ikke vil kunne belyse.

Det skal ikke stor fantasi til å forestille seg at dette kan bli det mest potente overvåkingsredskap noensinne.

the government has faced a barrage of criticism since it first floatedthe idea last summer. The Internet Association, which represents companies including Facebook, Google and Twitter, at the time joined with consumer advocates to argue the draft policy threatened free expression and posed new privacy and security risks to foreigners.

Now that it is final, those opponents are furious the Obama administration ignored their concerns.

Overvåkingen har eksplodert under Obama. Det var «han» som lyttet på den private mobiltrafikken til venner som Angela Merkel. Samtidig kom metadata som gjør det mulig å håndtere ufattelige mengder data om menneskers gjøren og lada. Nettprofiler legger seg et sted midt i mellom, myndighetene slipper å jobbe så mye for å finne frem til hvem du er.

Man kan tenke seg ulike scenarier for hvem og hva de vil finne frem til. Hvis man innfører finmaskede nett for hvem er potensielle kandidater for politisk oppoisjon. Allerede i dag blir normal politisk uenighet klassifisert som hatespeech.

A spokeswoman for Customs and Border Protection, who said the government approved the change on Dec. 19, told POLITICO on Thursday the new policy is meant to “identify potential threats.”

Dessverre er personverngrupper som ACLU sterkt politiserte og er opptatt av å beskytte muslimer, som utgjør den største risikogruppen, og/eller er motstander av innsamling av data på generelt grunnlag.

As soon as the government unveiled its draft proposal in June, however, consumer protection advocates expressed outrage. In a letter sent in August, the ACLU, Center for Democracy and Technology charged it posed immense privacy risks, given that social media accounts serve as “gateways into an enormous amount of [users’] online expression and associations, which can reflect highly sensitive information about that person’s opinions, beliefs, identity and community.” The groups also predicted the burden would “fall hardest on Arab and Muslim communities, whose usernames, posts, contacts and social networks will be exposed to intense scrutiny.”

Misplassert hensyn tjener bare til å undergrave motstanden mot omfattende kartlegging av befolkningen. Trusselen om jihad-terror er reell, og radikaliseringen omfatter langt flere. På en eller annen måte er det legitimt å kartlegge faktorene som peker mot radikalisering.

Det er liten bekymring å spore over at islam-kritikere behandles som farlige. Dette kan selvsagt snu 180 grader med Trump.

Hvis Trump som svar på terrortrusselen bruker innreise som verktøy for å kartlegge potensielle terrorister kan det provosere det liberale USA til å solidarisere seg med muslimer.

Men tendensen verden over er at myndighetene ser potensialet i å bruke nettet til å kartlegge borgerne.

«Democratic and non-democratic countries — including those without the United States’ due process protections — will now believe they are more warranted in demanding social media information from visitors that could jeopardize visitors’ safety,» said Internet Association general counsel Abigail Slater. ”The nature of the DHS’ requests delves into personal information, creating an information dragnet.”

Ordet «privat» kan få en «quaint» antikvert mening, et ord fra en annen æra.

Ordningene trådte i kraft 19. desember og er i oppstartfasen.

http://www.politico.com/story/2016/12/foreign-travelers-social-media-232930