Folk protesterer mot koronanedstengninger på Trafalgar Square i London den 24. oktober 2020. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB.

En statlig britisk etat til bekjempelse av «desinformasjon» samarbeidet i hemmelighet med sosiale medie­selskaper som Facebook og Twitter for å stanse kritikk av regjeringens nedstengnings­politikk under korona­pandemien, avslører The Telegraph.

Etaten det dreier seg om, som ble opprettet i 2019 for å håndtere innenlandske «trusler», ble brukt til å gå etter kritikere av nedstengninger og folk som var skeptiske til massevaksinering av barn, skriver den engelske avisen.

The Counter-Disinformation Unit (CDU) was set up by ministers to tackle supposed domestic “threats”, and was used to target those critical of lockdown and questioning the mass vaccination of children.

Metodene minner om de som ble benyttet til å ta ned New York Posts sak om Hunter Bidens laptop, og The Telegraphs avsløring føyer seg inn i det mønsteret som kom for en dag med Twitter Files.

Critics of lockdown had posts removed from social media. There is growing suspicion that social media firms used technology to stop the posts being promoted, circulated or widely shared after being flagged by the CDU or its counterpart in the Cabinet Office.

Dokumenter som The Telegraph har fått tak i ved hjelp av offentlighetslovgivningen, viser at fremstående kritikere av regjeringens koronapolitikk ble overvåket i hemmelighet. Kunstig intelligens ble også benyttet til dette lyssky arbeidet:

An artificial intelligence firm (AI) was used by the Government to scour social media sites. The company flagged discussions opposing vaccine passports.

Også BBC var involvert i CDUs virksomhet.

Det paradoksale er at mye av «desinformasjonen» regjeringen foregav å bekjempe, siden har vist seg å stemme.

Mye av informasjonen om bekjempelsen av «desinformasjon» er hemmelig:

Much of the Government’s wider work on disinformation is shrouded in secrecy for “national security” reasons. Large parts of official documents are still redacted.

Blant personene som ble overvåket, var også fremstående akademikere:

It can now be revealed that the activities of Prof Carl Heneghan, the Oxford epidemiologist who has advised Boris Johnson, and Dr Alexandre de Figueiredo, a research fellow at the London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), were monitored by government disinformation units.

Molly Kingsley, who set up a campaign to keep schools open during the pandemic, also had her social activity monitored.

En oppsporingsenhet samarbeidet med en responsenhet på høyeste nivå i det britiske statsapparatet:

As well as the CDU, the Government operated a Rapid Response Unit (RRU) in the Cabinet Office that hunted online for content it considered disinformation.

Cabinet Office øvet direkte innflytelse på det som skjedde i de viktigste sosiale mediene, herunder også sanksjoner mot publikum:

The department has “trusted flagger” status at social media companies including Facebook and Twitter, which means that requests for content to be removed are fast-tracked for consideration.

In some cases, individuals whose social media posts were recorded by the units have subsequently faced sanctions by Twitter and Facebook.

Også artikler fra The Telegraph ble flagget som desinformasjon.

Regjeringen, Big Tech og BBC hadde et forum der de diskuterte hvor mye de skulle sensurere:

The Government also ran a Counter-Disinformation Policy Forum, which brought together civil servants from the DCMS and technology giants – including Facebook and Google – as well as the BBC to discuss how to limit the spread of what was considered Covid-19 disinformation.

Blant informasjonen som ble flagget, var et innlegg med kritikk av at normaliteten i barnas liv ennå ikke var blitt gjenopprettet i februar i fjor:

One of these was a piece by Ms Kingsley published in February 2022, arguing that it was “indefensible” that children’s lives were still not back to normal when the rest of society was. She urged ministers to make a clear statement that children’s extracurricular activities should not be subject to additional curbs.

Grunnlaget for demokratiet, som ytringsfrihet og parlamentarisk kontroll, ble fullstendig oversett under pandemien, kommenterer det konservative parlamentsmedlemmet Miriam Cates. At mennesker som talte for barns velferd, ble sensurert, gir en frysninger, sier hun.

Andre sammenligner Storbritannia med Kina:

Silkie Carlo, director of Big Brother Watch, said: “The very concept of ‘wrong information’ dictated by a central authority is open to abuse and should be considered far more critically, lest we mirror Chinese-style censorship.

“Whilst everyone would expect the Government and tech giants to act against foreign hostile disinformation campaigns, we should be incredibly cautious about these powers being turned inwards to scan, suppress and censor the lawful speech of Brits for wrongthink, as is shockingly the case right now.”

Slikt som dette burde ikke skje i et fritt land, fastslår den konservative parlamentarikeren Jacob Rees-Mogg.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.