Nytt

Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir. AP Photo/Michael Sohn/NTB Scanpix 

FILE – In this Monday, March 19, 2018 file photo, Prime Minister of Iceland Katrin Jakobsdottir attends a press statement in Berlin, Germany. Iceland’s leader has announced that she will skip U.S. Vice President Mike Pence’s visit to her Nordic nation, opting instead to keep «prior commitments» by attending a trade union conference in Sweden. Prime Minister Katrin Jakobsdottir says on Wednesday, Aug. 21, 2019 planned for months to give the keynote speech for the Council of Nordic Trade Unions’ annual meeting in Malmo, Sweden on Sept. 3, the day before Pence’s arrival. (AP Photo/Michael Sohn, file)

Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir har bestemt seg for å være i Sverige når USAs visepresident Mike Pences besøker Reykjavik.

Jakobsdóttir sier hun i flere måneder har forberedt seg på årskonferansen i Nordens Faglige Samorganisasjon (NFS), der hun skal holde åpningstalen. Konferansen finner sted i Malmö 3. september, dagen før Pence skulle ha ankommet Island.

Jakobsdóttir sa tirsdag til den islandske kringkasteren RUV at hun ikke har planer om å dra hjem dagen etter konferansen i Sverige for å være til stede under Pences besøk.

– Besøket hans har flyttet seg mye rundt på kalenderen, så det har vært svært vanskelig å organisere seg selv rundt det, sa hun.

Onsdag bekreftet statsministerkontoret i Reykjavik at hun ikke har endret mening. Beslutningen ble tatt før USAs president Donald Trump avlyste sitt besøk til Danmark.

– Dette har aldri blitt gjort av en islandsk statsminister. Jeg tviler på at noen annen vestlig leder ville ha bestemt seg for å holde tale på en konferanse blant venner i stedet for å ønske en stor utenlandsk alliert velkommen, sier den islandske historieprofessoren Thor Whitehead.

Venstrebevegelsen – de grønne, som er Jakobsdóttirs parti, har protestert mot Pences kommende besøk.

Besøket hans er organisert av Islands utenriksdepartement. Det er ventet at han skal snakke om Islands strategiske betydning i Arktis og NATO. USA har kunngjort at landet vil investere over en halv milliard norske kroner på militær infrastruktur nær Reykjavik.