Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, rev i stykker en kopi av USAs president Donald Trumps tale mens han fikk applaus for sin tredje State of the Union-tale i Kongressen onsdag. Foto: Joshua Roberts/Reuters/NTB Scanpix

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, rev i stykker en kopi av USAs president Donald Trumps State of the Union-tale mens han fikk applaus.

Isfronten mellom Pelosi og Trump har på nytt blitt tema i forbindelse med presidentens tale om rikets tilstand natt til onsdag norsk tid.

Et klipp som CNN har publisert, viser Pelosi rive arket i to mens visepresident Mike Pence står ved siden av og applauderer presidentens tale.

– Fordi det var det mest høflige å gjøre med tanke på alternativene, sa Pelosi ifølge nyhetsbyrået AFP om hvorfor hun rev arket i to.

I en uttalelse kaller Pelosi også Trumps tale for «et manifest av usannheter».

Før Trump talte, strakk Pelosi ut hånden sin til presidenten, men han tok den ikke. Det er usikkert om Trump i det hele tatt så hånden hennes, skriver nyhetsbyrået AP.

– Demokratene vil aldri stoppe med å strekke ut vennskapshånden for å få jobben gjort for folket. Vi vil jobbe for å finne et felles grunnlag der vi kan, men stå på vårt når vi ikke kan, skriver hun på Twitter , hvor hun har lagt ved et bilde av at hun strekker ut hånden til Trump.

Demokraten bekreftet tirsdag at hun og presidenten ikke har snakket sammen siden oktober, rundt fire måneder siden. Den gang møttes de i forbindelse med et Syria-møte i Det hvite hus. Møtet handlet om at Trumps beslutning om å trekke de amerikanske soldatene ut av det nordlige Syria.

Fakta om USAs State of the Union:

* Talen er presidentens årlige rapport til Kongressen om rikets tilstand og er en tradisjon som går tilbake til USAs første år som selvstendig republikk.

* USAs første president George Washington holdt den aller første State of the Union i 1790. Natt til onsdag holdt Donald Trump sin tale for tredje gang.

* Kravet om at presidenten skal oppdatere Kongressen årlig, er nedfelt i grunnloven. En nyvalgt president holder sin innsettelsestale i stedet for en State of the Union-tale. Når en president blir gjenvalgt, holdes begge talene.

* Representantenes hus og Senatet sitter sammen og hører talen. Dommere fra høyesterett, ministre, førstedamen og inviterte gjester er også til stede.

* For å sikre at landet kan styres videre dersom noe skulle skje, er ett regjeringsmedlem «utpekt til å overleve» og er ikke til stede. Hvem som er årets «designated survivor» blir ikke kunngjort før noen timer før talen holdes.

* Talen varer normalt en times tid, og så kommer opposisjonen med sitt tilsvar.

Kilder: Senatet, Det hvite hus, Ritzau, AP og Politico.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.