Nytt

Ungdommen er godt representert blant demonstrantene i Moskva 10. august. Maxim Shemetov/Reuters/Scanpix

Titusener av mennesker samlet seg lørdag i en av de største demonstrasjonene på mange år i Moskva. Kravet deres var frie valg.

NGO-en White Counter melder at 50.000 mennesker kom til protestmøtet, som var godkjent av myndighetene. Politiet sier at 20.000 var møtt fram.

Demonstrasjonen gikk fredelig for seg i motsetning til tidligere protester, der politiet gikk hardt fram. I de to siste demonstrasjonene ble til sammen 2.000 mennesker arrestert.

Likevel ble et 70-tall mennesker pågrepet av opprørspoliti i Moskva og ytterligere 80 under en ikke-godkjent støttedemonstrasjon i St. Petersburg.

Trosset frykten

Trass i frykten for arrestasjoner samlet demonstrantene seg lørdag under paraplyer i det kalde regnværet.

Demonstrasjonen var den fjerde helgedemonstrasjonen på rad mot myndighetenes håndtering av lokalvalget neste måned.

I motsetning til tidligere demonstrasjoner ble lørdagens protestmøte avholdt på Andrej Sakharov-gaten i et nabolag med lite trafikk. Musikkgrupper underholdt, og opposisjonspolitikere, blant dem Valerija Gudkova hvis mann sitter fengslet, talte.

Protester hver helg

I de siste ukene har tusener av mennesker deltatt i demonstrasjoner med krav om frie og rettferdige valg i Moskva etter at en rekke opposisjonspolitikere, blant dem Aleksej Navalnyj, ble nektet å stille.

Navalnyj selv, som er fengslet i 30 dager for å ha oppfordret til en ulovlig demonstrasjon, ba alle spasere fredelig og rolig gjennom Moskva etter lørdagens protestmøte.

På møtet holdt de frammøtte opp plakater og bannere med tekst som «Gi oss retten til å velge» og «Dere har løyet nok til oss», mens andre holdt opp bilder av folk som var arrestert i tidligere demonstrasjoner.