Ilhan Omar legger frem et lovforslag som vil gjøre det lettere å gå inn for boikott av staten Israel. Hun sier eksplisitt at hensikten er å gjøre det lettere å støtte Boycott, Divestment and Sanctions-bevegelsen, BDS, som hun kaller ikke-voldelig.

Omar sier det må være like legitimt å boikotte Israel som det i sin tid var å boikotte Nazi-Tyskland og Sovjetunionen.

“We are introducing a resolution … to really speak about the American values that support and believe in our ability to exercise our First Amendment rights in regard to boycotting,” Omar told Al-Monitor.

“And it is an opportunity for us to explain why it is we support a nonviolent movement, which is the BDS movement,” she added. (…)

The resolution affirms the right to boycott as an expression of free speech and cites examples of boycott movements against Nazi Germany, the Soviet Union, and apartheid South Africa.

Omar kvier seg ikke for å forsvare boikott av dagens Israel med tidligere boikott av Nazi-Tyskland. Begge deler er gode saker, mener hun.

“Americans of conscience have a proud history of participating in boycotts to advocate for human rights abroad including … boycotting Nazi Germany from March 1933 to October 1941 in response to the dehumanization of the Jewish people in the lead-up to the Holocaust,” Omar said in the resolution introduced Tuesday.

Logikken synes å være: På samme måte som vi forsvarte jødene fra 1933 til 1941, skal vi i dag forsvare dem ved å boikotte verdens eneste jødiske stat, Israel.

Det er vanskelig å forstå at en kongressrepresentant kan si noe slikt i fullt alvor. Utspillene er en gavepakke til Trump. Amerikanske jøder har tradisjonelt stemt på Demokratene. Men flere har signalisert at de skifter mening.

Omar har med seg palestinske Rashida Tlaib.

Omar’s measure will be co-sponsored by U.S. Rep. Rashida Tlaib, D-Mich., the first female Palestinian-American lawmaker in Congress who openly supports a one-state solution in the Israeli-Palestine conflict, and U.S. Rep. John Lewis, D-Ga.

Omars forslag kolliderer med et annet Demokratene sysler med: en lov som fordømmer BDS-bevegelsen.

The House Foreign Affairs Committee passed Wednesday a resolution that accuses the BDS movement of promoting “principles of collective guilt, mass punishment and group isolation,” the Times of Israel reported.

It remains unclear if the resolution will be introduced to the whole Congress next week amid fears over intra-party clashes.

Demokratene må være forsiktige så de ikke henger ut skittentøyvasken i full offentlighet.

 

 

 

Omar introduces resolution defending boycott of Israel, likens it to boycotts of Nazi Germany, Soviet Union