Abu Bakr al-Baghdadi i en IS-video fra april 2019.

Den islamske staten (IS) er ikke beseiret til tross for tapet av «kalifatet» i Syria og Irak, og vil snart komme enda sterkere og farligere tilbake, hevder den utenrikspolitiske tenketanken Institute for the Study of War (ISW) i en nylig rapport med tittelen «ISIS’s second comeback: Assessing the next ISIS insurgency».

Ifølge rapporten hadde IS planlagt tiden etter tapet av tidligere erobret territorium i Syria og Irak lenge før det skjedde:

It had a plan to recover ready before the “caliphate” fell and has been executing it during the anti-ISIS campaign conducted by the Iraqi Security Forces (ISF), the Syrian Democratic Forces (SDF), and the U.S.-Led Anti-ISIS Coalition. ISIS deliberately withdrew and relocated many of its fighters and their families from Mosul, Raqqa, and other important cities into new and old support zones in Iraq and Syria.

Den taktiske tilbaketrekningen tjente til reorganisering av styrkene, som nå befinner seg på nye steder i de samme to landene:

ISIS’s forces are now dispersed across both countries and are waging a capable insurgency. ISIS retained a global finance network that funded its transition back to an insurgency and managed to preserve sufficient weapons and other supplies in tunnel systems and other support zones in order to equip its regenerated insurgent force.

Rapporten peker på at Abu Bakr al-Baghdadis lederskap nå er forbundet med større operativ kontroll, at IS er i stand til å detonere bilbomber i Syria og Irak, samt at organisasjonen har fornyet mediekapasitet.

Hevnen er allerede i gang mot skikkelser som deltok i bekjempelsen av IS:

In Iraq, ISIS has systematically eliminated village leaders and civilians who cooperated with anti-ISIS forces. Its goal is to weaken resistance and to fuel the population’s distrust of the Government of Iraq.

Det er også tegn til fornyet territoriell kontroll:

It has re-imposed taxes on local populations in its historical support zones, displacing civilians and de facto controlling small pockets of terrain in Iraq.

Denne suksessen vil sannsynligvis forsterkes dersom USA trekker seg helt ut av området, heter det i rapporten.

Ambisjonene er ikke begrenset til Syria eller Irak:

ISIS’s next breakout success could be even more devastating than its 2014 campaign. Its external provinces outside Iraq and Syria are contributing resources to its insurgency in those countries while giving the organization renewed global momentum. ISIS declared the start of a new global campaign called the ‘Battle of Attrition’ on May 31, 2019.

Et gjenopprettet kalifat vil resultere i en ny angrepsbølge i Europa og forsterke troen på at IS vil vinne i det lange løp, hevder rapporten.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.