Nytt

Ild og røyk kan sees i natten under kampene mot IS’ siste bastion i Baghouz i den syriske Deir Al Zor-provinsen 11. mars 2019. Foto: Rodi Said / Reuters / Scanpix.

Den islamske staten (IS) planlegger nye angrep i Europa nå som «kalifatet» i Syria og Irak faller. Det går frem av dokumenter som en IS-celle for en måned siden mistet i kamp i den syriske ørkenen, skriver Sunday Times, som har fått tilgang til dokumentene.

The files show Isis plans new attacks in Europe, supporting Isis members already there. It has also planted sleeper cells across parts of Syria where it was thought to have been defeated and has formed assassination squads to target its enemies.

Et høyt teknisk, økonomisk og organisatorisk detaljnivå samt navnene på hundrevis av terrorister er blant tingene som underbygger dokumentets autentisitet, ifølge den engelske avisen.

Blant de sentrale dokumentene er et brev som en høytstående skikkelse i IS, Abu Taher al-Tajiki, i januar skrev til en lokal IS-leder i Syria, der det gjøres rede for planer om å hjelpe IS-medlemmer til Europa. Av brevet går det frem at al-Tajiki har tillatelse til å koordinere operasjoner utenfor den islamske staten.

It goes on to request permission to set up a Bureau of Foreign Relations for the Department of Operations in Europe and other areas, and adds: “Before they carry out the operations, they will send us the targets if the connection is secure. Otherwise, they do the operation. And by the will of God we will meet all of their needs, for those who want it.” These needs, however, must be “re alistic and reasonable”.

Al-Tajiki skal hittil ikke ha lyktes i å legge frem sine planer for Abu Bakr al-Baghdadi, men etterstreber fremdeles en slik mulighet. IS-«kalifen» ser ut til å ha gjort et taktisk tilbaketog:

Al-Baghdadi is believed to be lying low in a secret desert lair with his top “emirs” — not in Isis’s last redoubt in the village of Baghuz, the scene of heavy fighting in recent weeks, which fell to western-backed Kurdish-Arab forces yesterday.

Al-Tajiki foreslår å opprette det kan kaller «krokodille-celler» som skal drepe «fiender av Gud», ta pengene deres, og sende dem videre. Selv er de godt utstyrt allerede, både med penger, våpen, teknikere og hackere.

“You only need to point with your finger to any territory [where] you think there is danger to the Islamic State, and we will put their leaders on the ground, by the will of God,” al-Tajiki writes.

“Every person who forms a threat to the Islamic State or to our caliph or his deputy, you only need to send us his photo, the place he lives and his number. Then wait for us to send you the video of his killing, by the will of God.”

Mistenkte IS-celler er blitt avdekket flere steder i Europa etter terrorangrepene i Paris i november 2015.

Terrororganisasjonens ideologi og virkemåte gjør at den ikke opphører å eksistere som sikkerhetstrussel ved tap av territorium.

 

Støtt Document

Sett gjerne opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller bidra med et enkeltbeløp:
kr

Vårt kontonummer er 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.