Gudrun Ensslin var prestedatter, Baader var også middelklasse. Nynazister tenderer mot å komme fra lavere sosiale lag.

Etter at borgermester i Kassel-regionen, Walter Lübcke, ble funnet drept, trolig av en høyreorientert, viser det seg at flere politikere har mottatt brev om at de vil lide samme skjebne.

»Ærede Fru Reker, ærede Hr. Hollstein. Fasen med forestående udrensning blev indledt med Walther Lübcke. Mange vil følge ham. Blandt andre Dem. Deres liv vil slutte i år 2020.«

Brevet slutter med et «Sieg Heil», dvs det er nazister som står bak. En åpen nazistisk tilkjennegivning kan bare støte mennesker fra seg. Særlig når det rettees trusler mot jøder.

Den en side lange besked er sendt til medier og politikere landet over og truer også politiske modstandere, jøder og flygtninge.

Det er andre gang i etterkrigstiden at Tyskland opplever politisk terror. Første gang var da Rote Arme Fraktion drepte politikere, bankfolk, ambassadører og representanter for næringslivet. Venstrefløyen liker ikke sammenligningen, men den er uomtvistelig.

RAF hadde til å begynne med ganske mange sympatisører som hjalp dem til å unngå å bli tatt. Men da de også skjøt og drepte politifolk, avtok sympatien.

Tyske ekstremismeforskere sier at republikken kan være truet.

Timo Reinfrank, direktør for Amadeu Antonio-Fonden, der bekæmper racisme, antisemitisme og højreekstreme partier:

»Der er sket en radikalisering på den højreekstreme scene siden 2015. På de sociale medier kan vi se, hvordan hadet imod asylsøgende har ændret sig og nu i stigende grad rettes imod alle, som ifølge den højreekstreme scene repræsenterer The establishment,«forklarer han.

Det er et vesentlig punkt som mangler i denne analysen: Hvilken rolle spiller innslaget av migranter og de sosiale og kriminelle problemer det fører med seg? Så lenge det spørsmålet ikke adresseres vil problemene vokse.

Den samme advarsel fremsatte Hajo Funke, en af Tysklands fremmeste eksperter i højrefløjsekstremisme, i denne uge over for det tyske magasin Focus. Ifølge Funke skal sikkerhedsmyndighederne sætte drastisk ind nu, ellers »skal vi regne med flere angreb af den her slags«, lød det fra Funke.

Han tilføjede, at terroren fra den radikale højrefløj betyder, at »republikkens sikkerhed er i fare, og i sidste ende gælder det også republikken selv.«

Men hva betyr det at myndighetene skal sette inn sikkerhetstjenestene? Det drives allerede effektiv og omfattende overvåking av meninger, langt mer omfattende enn på 70-tallet. Hva er det man forestiller seg vil hjelpe? Tror man at et politisk problem kan løses med polisiære midler? Slik snakket det i dagens Vest-Europa.

 

 

Forsker: Nu går de højreradikale terrorister efter politikerne
Jyllands-Posten

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.