Ungdomsranere i Sverige. Foto: Politiet.

Svenske barn og unge er, som i Norge, utsatte for grove ran fra innvandrergjenger. Ungdomsran øker dramatisk i hele landet, skriver Expressen. De maskerte ungdomsgjengene slutter en jernring rundt sine tenåringsofre og raner under knivtrusler.

Uddevalla er hardt rammet. Hvis man googler «Uddevalla rån», ser man en del av problemet. Men det gjelder hele Sverige, og det vestre Sverige spesielt. Mange ran går fremdeles uanmeldt. De svenske ungdommene er for redde for hevnaksjoner fra gjengene.

Bilder: Politiet.

I løpet av det første kvartalet i år ble det anmeldt rekordmange ran mot ungdommer i Sverige. Nesten halvparten av de unge var under 15 år. Ofrene for innvandrer-ranerne er helt nede i 12-årsalderen. Mange av ungdomsranerne er svært unge selv, og dette skaper problemer i våre land, hvor vi ikke liker å fengsle tenåringer.

De unge ransofrene sliter  i etterkant ofte med både søvnproblemer og at de ikke lenger tør å gå ut av huset. Det samme hører vi om en del norske ungdommer.

– Ofta mår de väldigt dåligt efteråt. Det är inget man skakar av sig lätt. Vi har haft ett rånoffer som bara var tolv år och han mådde väldigt dåligt och sov inte på nätterna, säger Jan Bäckström på polisen.

Sverige har for en stor del satset på dialog med ungdommene. Men svensk strategi baserer seg på svensk kultur, og dette har ikke ført frem blant ungdom som vokser opp i en lagt tøffere kultur, der den sterkeste bestemmer. Kriminaliteten har derfor isteden økt.

– Det är maffiametoder som sprider sig över hela landet, snacka om att vi vuxna har misslyckats, sier tonåringsmamma Eva Andersson.

Begge hennes tenåringssønner ble utsatt for ran i løpet av én uke. Folk er redde, sier hun, og familiene blir skremt til taushet.

– Man är rädd. Jag har hört om familjer i både mindre och större städer som skräms till tystnad. Det är maffiametoder som sprider sig över hela landet. Snacka om att vi vuxna har misslyckats.

Eva er forbannet. Og hun er mest forbannet over at de voksne har sviktet Sveriges egne ungdommer.

– Jag är inte bara arg, jag är jävligt förbannad. Det jag är mest förbannad på är att vi vuxna svikit våra ungdomar i Sverige.

– Jag tror att polisen gör ett bra jobb, även skolan och socialtjänst, med de resurser som finns. Det handlar om pengar. Polisen måste ut. Vi vuxna måste vara där ungdomarna är. Man kan inte stoppa huvudet i sanden.

Ungdommene blir fratatt alt de har med og på seg.

Den 16-årige pojken är omringad av sju personer i en undanskymd gränd vid Kungstorget i Uddevalla.

Sex av de sju står knäpptysta och stirrar mot honom från sin hotfulla ring. Den sjunde är den som kommer med snabba befallningar.

16-åringen tvingas lämna över en skidmask, som han haft för att skydda sig mot kylan, sin jacka, en plånbok och ett betalkort. 

– Säg koden, annars slår jag skiten ur dig.

När gängets ledarfigur tar väskan från 16-åringen, stirrar han sitt offer rakt i ögonen och säger trotsigt:

– Nu är den min.

Snabbt flyr de och lämnar 16-åringen i gränden, huttrande i kylan med bara tröjan kvar.

Vi har sett de samme tendensene i Norge, og utviklingen går i samme retning som i Sverige. Fellesnevneren er klar: Det er unge innvandrergutter som står bak ranene. Men det ser ikke ut til at norske politikere eller offentlige tjenestefolk forstår at disse må håndteres på en mindre forståelsesfull måte enn hva som er tilfellet for øyeblikket. Vi kan glemme fritidsklubber. Det eneste som fungerer her, er økonomisk straff mot foreldrene til de mindreårige.

Mange har allerede greid å bli statsborgere fordi man naivt trodde at statsborgerskap ville føre til integrering og assimilering. Men en bieffekt av dette er at vi ikke lenger kan utvise dem fra landet. Det vil bli en fordel med doble statsborgerskap, for da kan man i det minste frata dem det norske. For det andre må foreldrene stå til ansvar. Det bør være forbundet med skam å ha kriminelt avkom på 13 år. Spesielt hvis man kommer fra såkalte æreskulturer hvor æren kun er forbundet med døtrenes dydighet.

Disse menneskene er ikke sårbare, de har kun andre prioriteringer enn oss og en kultur som er ødeleggende for våre samfunn. De må behandles deretter.

Expressen   SverigesRadio

Kjøp Oriana Fallacis bok her


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.