Norge sender 60 nye soldater til Irak i august som skal støtte USA i kampen mot IS. Oppdraget bør avbrytes, mener SV. Det er oppsiktsvekkende, på bakgrunn av SVs kamp for å hente IS-familiene til Norge.

Norges deltakelse i koalisjonen ble vedtatt i 2014. SV mener det er på høy tid å avvikle Norges bidrag.

– Vi har hele tiden vært imot å sende norske soldater til Midtøsten. Både fordi situasjonen er så uklar og fordi vi mener at hovedoppgaven for forsvaret nå er å forsvare Norge, ikke være en del av USAs ulike kriger rundt om i verden, sier SV-leder Audun Lysbakken. (NTB)

Man skulle tro at SV ville være forsiktig med å flagge et slikt standpunkt når partiet går gått så høyt på banen for IS-familiene og nettopp hadde en vararepresentant på Stortingets talerstol som vil ha lovfestet forbud mot islamofobi.

Det er mulig å se alle disse tre standpunkt i sammenheng og mange vil gjøre det.

Lysbakken sier ikke noe som svekker et slikt inntrykk. SV virker å være et eksempel på en venstreside som ikke er en passiv alliert med islam og muslimer, men en aktiv medspiller.

Det samme skjedde ved valget i Danmark 5. juni, da Radikale Venstre gikk voldsomt frem i ghettoene. Muslimene mobiliserte og de valgte Radikale Venstre og Enhedslisten som partier de ville stemme på.

Det kan være SV har tatt et tilsvarende bevisst valg om å være muslimenes foretrukne parti i Norge, med alt det fører med seg.

Men å være alliert med islam har konsekvenser. Det er ikke sikkert alle sekulære SV’ere er like begeistret. Det er flere flaggsaker som kan bli vanskelig å forsvare, som likestilling og ytringsfrihet.

Et annet moment er hvem man tiltrekker seg. Når man blir forkjemper for IS-familier kan det være man inviterer inne problemer som kan bli vanskelig å håndtere.

Ett synes sikkert: SV har staket ut en ny kurs.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.