Roger Scruton taler ved Documents arrangement i Oslo Militære Samfund den 24. mai 2011. Stillbilde: Document / YouTube.

Den engelske filosofen Roger Scruton er av den polske president Andrzej Duda blitt tildelt Storkorset av republikken Polens fortjenstorden for sine bidrag i kampen for demokratiet i landet på 1980-tallet, melder den polske allmennkringkasteren Polskie Radio.

Ordenen, som er den høyeste dekorasjonen som kan gis til utlendinger i Polen, ble tildelt Scruton på 30-årsdagen for de første demokratiske valgene i landet den 4. juni 1989

I sin takketale sa Scruton at det ble slutt på kommunismen takket være den polske nasjonens tro og patriotisme, samt at han er beæret over å ha spilt en beskjeden rolle i dette.

President Duda fremhevet Scrutons bok «The meaning of conservatism» og sa at den tjente til veiledning for den politiske utviklingen i Polen, idet den flyttet blikket fra en ideologi til en idé om det som vokser ut av en nasjons liv og historie. Scruton bidro til å styrke polakkenes sivile mot, sa presidenten.

Tildelingen ser ikke ut til å ha fått nevneverdig omtale i britiske medier. I en melding fra Associated Press som er offentliggjort i Washington Post, heter det at Polen har dekorert en filosof som ble «sparket av den britiske regjeringen».

Scruton ble i april fjernet fra et ubetalt verv som leder for et offisielt råd om byggeskikk som følge av en indignert storm i sosiale medier, etter at uttalelser han hadde gitt til New Statesman, var blitt vridd til noe han kunne henges ut for.

New Statesman-redaktør George Eaton offentliggjorde sin feiring av avskjedigelsen på Twitter, men fjernet siden posten.


Tilsviningen av Scruton blir altså heftende ved ham i en amerikansk avis etter at Eatons manipulasjon ble kjent, mens de britiske avisene ikke melder om anerkjennelsen fra Polen. Det krever solid ballast ikke å la seg hjernevaske av fiendtlige mediers antikonservative skjevheter.

I årene siden utgivelsen av «The Meaning of Conservatism», som Polens president nevnte spesielt, har Scruton skrevet en rekke andre introduksjonsbøker til konservativ tenkning. Den nyeste av dem, «Conservatism» (Profile, 2017), kommer om ikke lenge ut på norsk hos Document Forlag.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.