For ett år siden var det noen som startet en kampanje for å få Adidas til å trekke tilbake Air Max fordi sålen kunne leses som Allah på arabisk. Det sier litt om verdens villighet til hysteri og underkastelse at slike kampanjer tas seriøst. (A petition has been created on change.org calling for the recall of the Nike Air Max 270 because it features an Air Max logo that resembles the word «Allah» in Arabic.) 

I Sverige er det kommet så langt at det er politiet selv som går til anmeldelse hvis noen henge topp en karikatur av Mohammed. Det skjedde i bydelen Araby i Växjö. Det er uklart om hva bildene forestiller eller hvor de er blitt av.

Men anmeldt er de blitt og overført til politiets særskilte hatgruppe.

– Kommunpolisen blev kontaktad av en person som berättar att någon har satt upp kränkande bilder på profeten Muhammed på flera ställen i Araby, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral.

I nuläget rubriceras affischeringen som hets mot folkgrupp. Enligt Calle Persson kommer ärendet utredas vidare av polisens hatbrottsgrupp och det återstår därefter att se om rubriceringen kvarstår.

– En utredare på demokrati- och hatbrottsgruppen här i Malmö ska titta närmare på det och utreda omständigheterna, säger Calle Persson.

Expressen nevner at Araby var i mediene for et drøyt år siden fordi den muslimske forsamlingen fikk tillatelse til å kringkaste bønneutrop hver fredag.

Flere byer i Sverige tillater bønneutrop.

Det virker som om politiet i Sverige har påtatt seg å beskytte islam mot hån og spott. Men siden hva som krenker er subjektivt, er ytringsfriheten i Sverige på retur. Det kommer også inn et element av paranoia: Har noen sett noe? Var det en karikatur? En blasfemi? Kanskje mønsteret under Adidas-skoen forestilte trosbekjennelsen? Slike ting blir ikke avskrevet som tull i dagens Sverige.

Satte upp bilder på Islams profet – utreds som hets mot folkgrupp

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂