Gøran Kallmyr markerte onsdag frigjøringsdagen på Jørstadmoen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) snakket om frihet mot sosialisme i talen på frigjøringsdagen ved medaljeutdeling til veteraner på Jørstadmoen.

Det er avisa Gudbrandsdølen Dagningen som skriver om besøket på Jørstadmoen.

– Men NATO ble opprettet i skyggen av den gryende trusselen fra kommunistregimet i øst. Den kalde krigen var preget av ideologiske motsetninger. Demokrati mot diktatur. Frihet mot kommunisme og sosialisme, sa justisministeren i sin tale.

Arbeiderpartiordføreren i Lillehammer, Espen Granberg Johnsen, som var til stede sammen med resten av det offisielle følget, reagerte.

– Jeg synes det er veldig trist på en slik dag. Skuffende for denne spesielle dagen og verdigheten ved markeringen av frigjøringsdagen, sier han og legger til at det er utidig av regjeringens representant å bruke 8. mai til å forfekte partisyn, sier han til avisen.

Ifølge ordføreren var justisministerens formulering et tema blant enkelte av veteranene som fikk medaljer. Til stede var også familie av veteranene og tidligere offiserer, uniformerte soldater og befal i tillegg til politimesteren og fylkesmannen.

Kallmyr sier i ettertid at det ikke er noen grunn til at norske sosialdemokrater skal følge seg krenket av innholdet.

– Konteksten for utsagnet var de ideologiske motsetninger under den kalde krigen. Det var på den tid et klart motsetningsforhold mellom frihet på den ene siden, og kommunisme og sosialisme på den andre, sier han.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂