Norsk politikk er blitt en barnehage, sa Listhaug. Norske politikere og medier gjør hva de kan for å bevise at hun har rett.

Med noen hederlige unntak. «No spring pressa i flokk som om dette var eit landsmøtevedtak frå Frp om å drepe venstresida.» skriver Bergens Tidendes kommentator Jens Kihl på sin facebookside:

«No må folk roe seg ned her. Greitt at «Vi skal knuse dei jævla sosialistane» ikkje er verdas mest elegante ting å seie. Men Siv Jensen sa det openbart på ein munter måte. Eg var kanskje den einaste jævla sosialisten i salen, og kan ikkje seie at eg følte meg særleg truga. No spring pressa i flokk som om dette var eit landsmøtevedtak frå Frp om å drepe venstresida. Er det vår jobb å vere krenkte på andres vegner? Eg trur ikkje det er lett for dei som ikkje var til stades å forstå ut frå referatet i avisene korleis desse orda blei sagt. Takk for meg.»

Til og med Dagbladet synes det går over stokk og stein. Jensen burde ikke beklaget sitt «knuse disse jævla sosialistene»-utsagn skriver lederskribent Ola Magnussen Rydje:

«Jensens ord var til å heve det ene øyebrynet av. Spesielt i skriftlig form, og særlig uten konteksten det ble sagt i. For det var selvfølgelig ikke ment som et argument eller debattutspill fra Siv Jensen. Det var en tale under en landsmøtemiddag. De talene skiller seg fra alle andre de holder. Politikere fra alle partier tillater seg å være drøyere (og morsomme!) i dem. Jeg skal ikke utelukke at setningen var kalkulert og planlagt fra Jensen, men det hele ble uansett sagt i en spøkefull tone.

Finansministeren mumlet til og med da hun sa «jævla.» Det hele ble sagt med sammenbitte tenner og et smil. Stormen som nå herjer burde holdt seg i vannglasset. Det å trekke statsministeren inn i det grenser til tåpelig.»

Det var Arbeiderpartiets Annette Trettebergstuen som demonstrerte for all verden hvor humørløs hun er. Hun krever svar fra landets statsminister. Det er «svært alvorlig» at Jensen «legitimerer hat og vold».

– Det finnes tydeligvis ingen grenser for lavmål fra den kanten. Å skulle knuse de jævla sosialistene er meget farlig ordbruk. Fra et medlem av regjeringen er det svært alvorlig. Hun legitimerer hat og vold. Dette er alvorlig. Jeg forventer at statsministeren for en gangs skyld nå rydder opp i egne rekker, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

Jeg synes Trettebergstuen er altfor snill, hun burde spurt rett ut: Syns statsministeren det er akseptabelt at et medlem av regjeringen har en plan om å knuse sosialismen, drepe sosialistene og spise barna deres?

Men er det noen som i fullt alvor tror at Siv Jensen vil drepe sosialister? Å, jada. Noen unndrar seg ikke for å dra linjer til fascisme. Samt selvsagt å kalle Frp «breivikinger».

Lokalpolitiker Thyra Aisha Græsdal i Ås SV, kommenterte Kihls innlegg:

«Jeg byttet profilbilde til et glass med syltet eple for å markere hva jeg syns om retorikken til Siv Jensen når hun gaper og skriker om at de skal «knuse disse jævla sosialistene». Hun snakker som fascistene gjorde, og i lys av den egne partihistorikken bør dette bli markert med et sitat fra antifascismens historie.

«-Ta det med ro. Hvis det blir nødvendig skal vi sylte ned dette drittpartiet», sa Einar Gerhardsen i sin tid om quislingenes parti, og det passer vel så godt om breivikingene også. Fordi når Jensen snakker sånn som dette så er det nemlig det hun er: en breiviking. Og det er breivikingene hun adresserer med sitt hat. Og da skal hun og hennes tilhengere syltes.»

Se, der lærte vi noe om politikk og sylting. Og de sier politikk er kjedelig.

Ikke alle innser alvoret. Ragnhild Kolden (fra samme tråd):

«Eg har tenkt det same i dag; det er ein litt tåpeleg overreaksjon. «Knus sosialismen» hadde kanskje vore eit betre val av ord, men «knus sosialistane» tyder vel heller ikkje å drepe dei, men å knuse dei med argument. Kor ofte har ikkje vi på venstresida ropt «knus kapitalismen»!? Det er snart umogleg å føre ein diskusjon i norsk offentlegheit, folk blæs seg opp for den minste ting.»

Som vanlig når det skal konkurreres i godhet og moralisme stiller imamsleiker Hareide opp.

– Mener du at slike uttalelser er farlig?

– Vi vet at ord preger oss, ord er utrolig viktige. Jeg kan ikke si at en enkeltuttalelse er farlig, men den er helt uakseptabelt fra en politiker som sitter i regjering, sier Hareide. (VG)

Søndag stilte de i kø, politikerne som ville stille sin humørløshet til skue. Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kom i tillegg med dulgte hentydninger:

– La oss håpe at ingen tar oppfordringen fra landets finansminister og partileder i Frp bokstavelig.

Jensen ble presset til å legge seg flat. Hareide og Trettebergstuen ble sikkert fornøyd, men dette er på ingen måte en seier for dem. Denne«ord fører til handlinger»-retorikken er fordummende.

«Det ble sagt med et glimt i øyet», sa Jensen.

Det hjelper ikke, Siv. Vi vet hva du vil ha til frokost.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂