Tavle

Etter hvert som større og mindre tettsteder Norge rundt blir litt mer som Oslo demografisk, begynner folk å ane en viss uro.

I et av dem kom det nylig til uttrykk ved en post til en Facebook-gruppe som har store deler av lokalsamfunnet i medlemsmassen, her lett redigert:

Jeg opplevde noe helt grufullt i dag. I […] vei. Der er det 40 km/t. Vi lå vel i den hastigheta sammen med bilen foran. Plutselig løper det minst 6 barn rett ut i veien, over fotgjengerfeltet. Bilen var allerede på feltet da barna løp uti. At det i hele tatt gikk bra, det skjønner jeg ikke. Englevakt alle ungene. Men det jeg reagerte på, var foreldrene som kom diltende etter. De brydde seg ikke. Ikke litt en gang. Altså.. Hva skjer med lille […]? 😱 Greit, disse var fra et annet land, men foreldrene bryr vel seg om sine barn der også? Har opplevd mye stygt i […] vei i det siste. Og dessverre fra folk fra dette andre landet. Det er en spesiell som bare plutselig snur sykkelen og kjører rett ut i veien og skal over. Prøvd å rope til han for å be han være forsiktig, men får bare fingeren tilbake. Så jeg har gitt opp. Men er det noen som kjenner folk nedover der. Gjerne si i fra at de må være forsiktig. Så det ikke skjer en ulykke der. ❤️

PS: Jeg er ikke rasist eller noe sånt på noe som helst måte. Jeg har selv utenlandske venner. Og fortalte dem om hendelsen, og de fikk også sjokk. Og sa dessverre er det mange som kommer hit og glemmer hvor dem er. Har ikke […] kommune noe hjelp til dem som kommer hit og vil leve bedre fra krig og vold? Hjelpe dem å lære dem om kultur, lover og regler. Er livredd jeg, for at det skal skje en ulykke 😱😱

Diskusjonen under posten tar den vendingen man kan forvente. Noen relativiserer og sier at det også finnes norske som mangler trafikkultur. Andre sier sin hjertens mening klarere enn forfatterinnen av hovedinnlegget. Ikke alt er like gjennomtenkt. Moralismen kommer da også med lynets hastighet, og i kombinasjon med andres fremmedgjorthet skaper det en lite harmonisk stemning.

Facebook-gruppens regler etterstreber harmoni. Uenighet kan vanskelig tåles, aller minst om revolusjonen i Europa og Norge. Etter noen få timer slettes posten. Men revolusjonen fortsetter likevel, og polariseringen med den. Man kjører en annen vei, man stifter hjem på et annet sted enn man hadde tenkt …

Prosessen er godt beskrevet av den amerikanske statsviteren Robert B. Putnam. Folk hunker down.

Kvinnen bak hjertesukket har tilsynelatende hatt tillit til at lokalmyndighetene gjør sitt til at hjemstedet hennes ikke følger i fotsporene til Groruddalen og Søndre Nordstrand. Hun risikerer å miste den tilliten.

 

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.