Nytt

Bilen kjørte i høy hastighet i 110-sonen på E18 nær Drammen lørdag da en stein smadret frontruta. Sjåføren klarte med nød og neppe å holde bilen på veien.

Torsdag skjedde en lignende episode på Riksvei 23 i Røyken.

Fenomenet har kommet til Norge: I løpet av to dager har politiet i Drammen registrert to tilfeller av at stein er kastet fra broer ned på biler som kjører i høy hastighet på motorveien.

Illustrasjonsfoto.

Sporadisk har det blitt kastet stein mot biler i fart i Norge før, men ingen tilfeller har vært så alvorlige som de to denne uken nær Drammen.

Lørdag ettermiddag var det uhyre dramatisk: En mannlig bilist kjørte sydover i 110-sonen på E18 ved Skoger utenfor Drammen. Da føreren passerte under en gangbro smalt det kraftig og frontruten ble knust.

Politiet mener bilen må ha blitt truffet av en stein som ble kastet fra gangbroen over stedet.

Til alt hell klarte føreren å holde bilen på veien.

Torsdag skjedde en tilsvarende hendelse i en 80-sone på Riksvei 23 i Røyken – en mye trafikkert vei mellom Oslofjordtunnellen og Drammen.

– Det ble kastet stein fra en bro. Vitner observerte at det var barn eller ungdommer som kastet steinene, sier operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt i Drammen, Christian Gulli til TV2.

Danmark har opplevd flere ulykker som følge av steinkasting mot biler som kjører på motorvei. 21. august i fjor gikk det helt galt; en 33 år gammel kvinne ble drept da en tysk families bil ble truffet. Mannen ble alvorlig skadet.

Den tyske småbarnfamiliens bil ble smadret.

Christian Gulli på operasjonssentralen i Drammen frykter gjentagelser.

– Det sier seg selv at det er livsfarlig å få en stein i frontruta når man kommer kjørende i over 100 kilometer i timen. Man skvetter voldsomt, og da kan alvorlige ulykker skje.

Gulli har en oppfordring til foreldre:

– Jeg håper inderlig at foreldre tar en alvorsprat med sine håpefulle. Dette må vi få en slutt på, sier han.

Det er grunn til å frykte at operasjonslederen vil bli skuffet hvis han tror at «en alvorsprat» vil hindre at dette skjer igjen.

 

TV2: Frontrute knust med stein i 110-sonen på E-18