Kommentar

Drapet på en somalier på Grünerløkka natt til mandag, ble i Dagsrevyen omtalt som «et internt oppgjør». Det virket nesten som om det skulle berolige seerne. De skytegale var ikke ute etter vanlige folk, men hverandre. Er det utslag av kynisme eller virkelighetsflukt?

Når A- og B-gjengen likviderer hverandre kan praten gå mann i mann imellom: enda godt at de knerter hverandre. Dagsrevyen – og politiets – tankegang minner til forveksling om samme. Som et par utvalgte lokale beboere sa: -Nå er vi lei av at det skytes rundt hushjørnene.

Men problemet stikker dypere enn som så, og det burde både Dagsrevyen og politiet vite. Somalierne tar med seg noe av sin kultur til Norge, og hvis de får reprodusere klantilhørighet og kulturmønstre vil konfliktene bli de samme. Norske forskere vil forsvare somalierne som samlet inn penger til Al Shabaab-militsen. Har de tenkte over konsekvensene – for det norske samfunn?

Witnesses say insurgents have briefly overrun a police station after three hours of fighting killed at least five people, just one day after the Somali prime minister began new peace efforts.

The insurgent attack is the latest brazen move by fighters linked to an Islamic extremist group that was driven out in December 2006 by Somalia’s Western-backed government and its Ethiopian allies.

«I saw the bodies,» says Mogadishu resident Nuradin Haji Madar, adding that the victims appear to be three officers, one insurgent and a civilian. She says the battle involved rocket-propelled grenades and machine guns.

In recent weeks, the insurgents have taken over government positions, marched into towns and even released prisoners from jail before retreating.

On Sunday, Prime Minister Nur Hassan Hussein met with elders of the highly influential Hawiye clan in a new bid to push reconciliation between government and insurgents. Government and clan officials said the meeting was preliminary and would continue this week.

Vi snakker om en annen type kriminalitet, en annen måte å løse konflikter på. Folk lukter at det finnes sammenhenger, men får ikke lov å forfølge tankene offentlig.

Hevn

I landene mange av innvandrerne kommer fra er myndighetene vilkårlige og korrupte. Individet er overlatt gruppen, som også tar hevn på dens vegne.

Vi har hørt om ambulanser og brannmenn som angripes ved utrykning i Danmark. Det skjer også ved ulykker, at folk går løs på den de mener var skyld i ulykken.

En yngre mand blev tidligt søndag morgen dræbt ved et bilsammenstød på Skodborghusvej syd for Vejen, oplyser politiet.

Sammen med en anden mand foran i bilen blev han slynget ud af køretøjet, da det under en U-vending blev påkørt i siden af en anden bil. Det var søndag morgen endnu ikke klarlagt, om den dræbte havde kørt bilen eller siddet på forsædet, forklarer vagtchefen hos Syd- og Sønderjyllands Politi. På bagsædet sad to andre unge mænd, som også pådrog sig kvæstelser.

I bilen, der ramte dem, sad to personer, som efter ulykken blev overfaldet og slået af en flok mennesker, der kom ud fra det hus på Skodborghusvej, hvor den dræbte havde været blandt gæsterne ved et selskab, fortæller vagtchefen.

De to måtte flygte fra ulykkesstedet, men vendte dog tilbage, da politi og redningskorps nåede frem.

Den lille historien rommer meget. Når har man tidligere opplevd at pårørende for en trafikkdrept har angrepet sjåføren som kjørte den andre bilen? Det spiller ingen rolle om vedkommende er skyld i ulykken.

For en tid tilbake hørte jeg om forholdene i det sørlige Afrika, Kongo eller Angola. Hvis man kjørte på noen måtte man komme seg vekk så fort som mulig. Det var en uskreven lov at vedkommende var fritt vilt for de pårørende de neste 24 timer. Det er samme mentalitet bak oppførselen i Skodborghusvej.

En bekjent kom kjørende langs veien. Der sto en liten gutt og moren. Gutten holdt et akebrett i hånden. Da bilen passerte løp han ut i veien og ville slå på bilen. Moren reagerte altfor sent, det var gutten som fikk bestemme og hadde ikke mannen kjørt forsiktig kunne det gått galt. Man griper seg i å tenke om foreldrene eller storfamilien ville slått seg til ro med at sjåføren ville vært sakesløs.

Det er slike problemstillinger vi står overfor i hverdagen. Mogadishu er kommet til Oslo.

/ritzau/

Tumult efter dødsulykke


At least 5 killed in raid by Somalia’s Islamic militants