Sakset/Fra hofta

Terroren og volden har gjort noe med store ansamlinger av mennesker. Hvis det oppstår panikk, sprer den seg lett.

Tyske myndigheter evakuerer offentlige bygninger i minst seks tyske byer etter å ha mottatt trusler i posten. Det skal være snakk om trusler fremsatt over flere måneder og truslene kobles til høyreekstreme.

Er det grunn til å ta truslene alvorlig? Spørsmålet er om ikke offentlighet og evakuering bidrar til å utløse frykt i befolkningen. Som kjent er det en av definisjonene på terror i lovgivningen: Alvorlig frykt i befolkningen.

Det er det disse evakueringene fører til. Kanskje akkurat hva avsenderne ønsker.

Har politiet en realistisk forestillng om seriøsitet en i truslene? Eller er politiet grepet av panikk?

Offentlige bygninger i minst seks tyske byer er evakuert etter å ha mottatt trusler i posten, opplyser politiet.

Rådhus, offentlige bygninger og en barnehage ble gjennomsøkt i morgentimene tirsdag. Byene Augsburg, Kaiserslautern, Chemnitz, Göttingen, Neunkirchen og Rendsburg er alle berørt av trusselbrevene.

Politiet var på jakt etter mulige eksplosiver, men sa samtidig at tiltakene ble satt i verk for sikkerhets skyld og at det ikke er gjort noen funn som tyder på at truslene er reelle.

Tyske institusjoner har de siste månedene vært utsatt for en bølge av anonyme trusler. En parlamentariker, offentlige bygninger og domstoler har vært blant mottakerne. Påtalemyndigheten i Berlin koordinerer en etterforskning av mer enn 100 slike saker, som skal ha bånd til høyreekstreme miljøer.

Truslene har ført til en rekke evakueringer og gjennomsøkninger, men så langt er det ikke oppdaget eksplosiver. Politiet kan ikke bekrefte om tirsdagens hendelser er knyttet til de øvrige sakene. (NTB)

I Disneyland oppsto det panikk nylig fordi en rulletrapp laget ubehagelige lyder. Folk er skremt og det skal lite til før det går over i panikk.

Det brøt ut panikk i Disneyland i Paris lørdag kveld da unormale lyder utløste rykter om et angrep som viste seg å være falsk alarm.

Enkeltpersoner mente å ha hørt skyting, men sikkerhetskilder avviser at skudd er løsnet eller at noen er skadd.

Den falske alarmen ble utløst av høye lyder fra en rulletrapp som følge av tekniske problemer, ifølge en reporter i France24. Noen få mennesker ble lettere skadd i panikken som oppsto, tvitrer hun.

De falske meldingene om et angrep spredte seg i sosiale medier. Disneyland Paris er en fornøyelsespark med flere hoteller rundt tre mil øst for den franske hovedstaden.(NTB)

Når befolkningen er skremt blir den et lett bytte for folk som måtte ønske å skape kaos. Befolkningen blir ikke beroliget av myndigheter som kun reagerer reaktivt, dvs etter at hendelsen har inntruffet.