Nytt

Lokalbuss i Trondheim ved holdeplass i sentrum. Foto: Cedlind / Wikimedia Commons.

Statsadvokatene i Trøndelag har den 9. januar 2019 tatt ut tiltale mot en syrisk mann midt i 20-årene bosatt i Trondheim for åtte seksuelle handlinger uten samtykke mot unge jenter og kvinner med norske navn, sju av dem under 16 år.

Handlingene i tiltalen omfatter beføling i skritt, på rumpe, mage, bryst og lår, samt kyss i ansikt og på munn, også med forsøk på å stikke tungen inn i munnen på fornærmede. De aller fleste overgrepene har skjedd på busser i og rundt Trondheim.

Saken er bemerkelsesverdig ikke minst fordi det går ett år og åtte måneder fra syreren forgriper seg første gang til påtalemyndigheten iverksetter straffeforfølgelse.

Den første fornærmede i saken var tretten år da hun i mai 2017 ble gjenstand for den unge mannens uønskede oppmerksomhet. Tiltalebeslutningen presiserer at det skjedde «ved flere anledninger» i Trondheim sentrum.

Neste overgrep, som omfattet et ufrivillig tungekyss, skjedde i oktober 2017 mot en tretten år gammel jente på en buss, som var på vei fra Trondheim sentrum til Byåsen.

På samme buss befølte han også i november 2017 en annen tretten år gammel jente. Senere samme måned ble en femten år gammel pike befølt, også denne gangen på bussen til Byåsen. En tolv år gammel pike ble noe lenger ut i november befølt blant annet i skrittet, også dette på en buss. Senere samme dag befølte mannen en voksen kvinne, nok en gang på bussen.

En annen femten år gammel jente ble i månedsskiftet november-desember 2017 først befølt på brystet og forsøkt kysset på kjøpesenteret City Syd i Trondheim, for deretter å bli utsatt for lignende ufrivillige behandling på en buss mot Trondheim sentrum.

I desember 2018 befølte den unge syriske mannen en femten år gammel jente blant annet på brystet ved en bussholdeplass i Prinsenkrysset i Trondheim sentrum.

Etter et nytt bussovergrep i februar var syreren, som i januar 2019 også ble anmeldt to ganger for voldsbruk, forrige torsdag blitt fremstilt for varetektsfengsling, men retten løslot ham mot meldeplikt.

Etter atter andre anmeldelser i løpet av helgen ble så syreren til slutt varetektsfengslet for fire uker sist mandag, skriver Trønder-Avisa. Påtalemyndigheten ønsker å holde ham fengslet til straffesaken kommer opp for Inntrøndelag tingrett i mai.

En bistandsadvokat for mange av jentene i saken sier at overgrepene av disse er blitt opplevd som skremmende. Ikke desto mindre har han altså fått operere nærmest uhindret i over halvannet år.

I lokalavisens kommentarfelt gir en leser uttrykk for maktesløshet. Er det så vanskelig å gjøre de nødvendige grep? spør han.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.