Nytt

Et britisk grensevaktfartøy ligger for anker ved en havn i Dover den 4. januar 2019. Foto: Peter Nicholls / Reuters / Scanpix.

Illegale migranter som forsøker å komme seg til Storbritannia ved å krysse Den engelske kanal fra Frankrike, har begynt å ringe det britiske nødnummeret for å bli plukket opp og tatt med til øyriket fordi de føler seg trygge på ikke å bli deportert, skriver The Times.

Bakgrunnen er at menneskesmuglerne har skiftet til en forretningsmodell hvor man ikke lenger forsøker å ta seg usett inn i Storbritannia, sier Steve Rodhouse, som er operativ leder for politiorganisasjonen National Crime Agency (NCA), til Underhusets innenrikskomité.

His comments came as 13 migrants, including two children and a baby, were found yesterday on a small vessel. They were taken by Border Force staff to Dover, where they were handed over to immigration officials.

Mr Rodhouse told the Commons home affairs select committee: “The business model is for migrants to reach a point when they can engage with the UK authorities, whether on land or at sea, and claim asylum.

“People are actively seeking being caught or engaging with UK authorities because rightly or wrongly, they don’t fear that they will be returned. I know that Home Office colleagues if they were here . . . would say there have been a number of returns.”

De fleste som er kommet den senere tiden, er fra Iran, og migrantene det gjelder, har gjerne betalt et beløp tilsvarende 5000 pund for å la seg smugle til Storbritannia, opplyser den engelske avisen.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.