I kommunen Botkyrka som ligger sør for Stockholm finnes noen av de mest kriminelle områdene i Sverige. I 2013 utga Brå en utredning om overvåkningskameraer i det sentrale Stockholm. Senere har man også besluttet å sette opp kameraer i de innvandrertette områdene som preges av vold og høy kriminalitet.

En ny lov ble vedtatt i fjor sommer som skulle gjøre det enklere å søke om tillatelse til kameraovervåkning. Denne loven ga dessuten politiet lov til å sette opp kameraer i 90 dager uten å måtte søke om tillatelse.

Etterforskning av kriminelle handlinger i Sverige er blitt stadig mer krevende for politiet. I parallellsamfunnet vil ingen si noe om hva de vet eller har sett. Og de etniske svenskene tør ikke av hensyn til sin egen sikkerhet i nabolaget. Politiet blir derfor avhengig av at overvåkningskameraer kan vise hva som er skjedd.

Järva har redan fått, Södertälje står på tur och sedan kommer Botkyrka. Fittja, Alby och Hallunda/Norsborg har kameror att vänta enligt polisen.

Nord i kommunen Botkyrka har politiet planer om å sette opp 30-40 utendørskameraer for å øke tryggheten. Politiet tror også at kameraene skal hjelpe til med å finne vitner til hendelser.

Stefan Singman, projektleder for kameraovervåkningsprosjektet i Region Stockholm, kommenterer:

– Vi kan också få en överblick innan vi kommer fram till platsen och kan avgöra hur mycket resurser som behövs. Om vi ser vad som händer kan vi snabbt få klart för oss vilka som är vittnen eller till och med gärningsmän och få en bra start i ärendet, sier han.

– Det finns till exempel program som larmar om någon faller i bilden och inte reser sig inom fem sekunder.

Singman mener at folk vil bli mer mottakelige for å vitne hvis det allerede finnes materiale som viser hva som er hendt.

– Jag kan tänka mig att folk bli mer benägna att vittna om det redan finns material som visar vad som hänt, sier han.

Sverige har nådd et stadium hvor politi og vektere ikke lenger er nok for at folk skal føle seg trygge. Pensjonistene i Salem etterlyser kamerovervåkning:

– Man måste kunna komma vid 18-tiden med tåget utan att vara nervös för att bli rånad, sier PO Lindberg fra pensjonistorganisasjonen SPF.

Mitti.se

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.