Kungälv kommune, skal sette opp 10-12 såkalte «trygghetskameraer», skriver Kungälvs-Posten. Kungälv ligger rett nord for Gøteborg og har i mange år vært plaget av kriminelle nettverk. Befolkningen i Kungälv er urolige som følge av all kriminaliteten.

Kommunalrådmann Miguel Odhner (S) sier at med dette vil et av Socialdemokraternas valgløfter bli innfridd. Planen «Trygg i Kungälv» er en del av Medborgarlöftet. Det er ifølge Odhner «mer folk i bevegelse» som stiller andre krav til trygghet.

– Vi är nu Göteborgsregionens tredje största stad och vi befinner oss i ständig förändring med mer folk i rörelse, vilket ställer helt andra krav på trygghet och insatser från samhället, konstaterar han.

Det er de sentrale områdene som skal kameraovervåkes:

– Vi har haft en del bus och våld och stök här. Övervakningen innebär att om folk börjar bråka utanför Burger King en fredag kväll kommer kamerorna att zooma in på det, och blir det en anmälan kan polisen gå in och avpixla, sier Miguel Odhner.

Det behøves ingen tillatelse fra Datainspektionen fordi kameraene vil være anonymisert.

Som et resultat av «mer folk i bevegelse», ble Anna-Lena Lernhede (56) knivstukket i hjertet under et ran 10. mai i år. Hun døde senere av skadene. Document omtalte saken. Det var en «mindreårig» som først påsto at han var 12 år, deretter 15 år som drepte Anna-Lena. Hun døde ikke straks og i mellomtiden så man overskriften: Barn misstänks för mordförsök på kvinna i 55-årsåldern i Kungälv.

Selve problemet rundt aldersbestemmelsen tilsier at dette «barnet» ikke har svensk bakgrunn. Politiet ville ikke gi flere opplysninger med begrunnelsen: På grund av den misstänktes låga ålder kommer ingen ytterligare information att lämnas i ärendet. I juni rapporterte Expressen: Pojken misstänkt för mordet på Anna-Lena, 56, äldre än han sa.

Statsadvokat Thomas Willén er sikker på at «gutten» er over 16 år.

Hur säker är ni på att han är straffmyndig? 

– Som sagt så har vi goda grunder. Men det finns möjlighet att göra en medicinsk åldersbedömning för att få det fastställt och det kommer förstås att göras, säger åklagaren Thomas Willén.

Rettsprosessen tar tid, ikke bare fordi man må forsøke å aldersfastsette «barnet», men også fordi man venter på informasjon fra andre land. Saken skal snart være klar til rettsbehandling.

En av de som ikke kunne sitte stille og se på utryggheten fra «mer folk i bevegelse», er den pensjonerte politimannen Björ Blixter. Han anmeldte likegodt Kungälv kommune til justisombudsmannen for drapet på Anna-Lena Lernhede. «Barnet» hadde vært under oppsyn av sosiale myndigheter:

– Enligt media är den misstänkte ett barn som var tvångsomhändertaget men som var ute på permission. Det har inte framkommit att han skulle ha rymt, och då ska det vara en ledsagad permission. Är barnet då ute mitt i natten med en kniv har det brustit någonstans.

Problemene stikker for dypt i Sverige og Kungälv kommune til at noen få overvåkningskameraer kan løse det. I 2019 skrev vi om islamske ekstremister som jobbet ved svensk ungdomshjem.

Nereby ungdomshjem i Kungälv utenfor Gøteborg har de siste årene ansatt behandlingsassistenter med tilknytning til salafistiske bevegelser. Minst fem islamske ekstremister har arbeidet ved en avdeling for spesielt krevende gutter mellom 12 og 16 år som det offentlige har overtatt omsorgen for, melder Dagens Nyheter (DN).

Expressen   Kungalvsposten

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.