Nederlandske studenter har en tradisjon med Zwarte Piet, men dette er meget ukorrekt i dagens optikk. Tenkt at hvite farger ansiktene. Det er kulturell appropriasjon. 

Nulltoleranse for krenkelser har vist seg å bli en komplisert affære på Københavns Universitet (KU). En rekke ytterst spesielle hendelser har fått ledelsen ved KU til å gå inn for endring av reglementet for håndtering av krenkelser. Eller det som svært mange vil mene er «krenkelser».

Krenkelser betyr ifølge KUs retningslinjer at et annet menneskes verdighet krenkes. Dette kan oppleves både på en fysisk og/eller psykisk måte, og det er den subjektive følelsen av å ha blitt utsatt for krenkelser som er utgangspunktet. Det hjelper altså ikke hva avsenderen mener – det er de sårede følelsers tyranni som står over ytringsfriheten. Khrono skriver:

Blant sakene som har skapt oppstuss er klagen fra tre studenter i forbindelse med en fest ved studiestarten på juss: Studentene mente at utkledningstemaer som «mexicaner» og «indianer» går inn i stereotypier, som kan være støtende og krenkende. Prodekanen ved fakultetet gikk ut og krevde at aktivitetene skulle stanses.

I en annen sak rapporterte en mørkhudet, kvinnelig underviser at hun følte seg krenket fordi «Den danske sang er en ung blond pige» fra Højskolesangboken ble sunget på et møte. Underviseren fikk en unnskyldning, ifølge Berlingske Tidende.

I desember i fjor skal en lektor i biologi ha fått vite at en av studentene hans fant undervisningen upassende fordi han viste statistikk der personer er fordelt etter kjønn. Studentens argument var at ikke alle føler seg som mann eller kvinne.

Bemerk følgende fordeling av de krenkede: tre studenter, én kvinnelig underviser og én student. Av hvor mange totalt? En fersk parallell i Norge er Siv Jensen utkledd i indianerkostyme med en påfølgende debatt som gikk aldeles bananas. Nå har imidlertid ledelsen ved KU bestemt at reglementet skal tas opp til revisjon, dog uten å sette noen tidsfrist for det endelige arbeidet. Danmarks Radio skriver:

– Vi skal tilpasse dem til det virkelige liv, og så må det tage den tid, det tager. Vi har givet os selv den frihed, at der ikke er nogen tidsfrist. Begge sider og hver enkelt medlem af udvalget skal kunne godkende de nye retningslinjer. Alt vil blive gennemvendt, fastslår Allan Randrup Thomsen.

Da er det jo håp om en mer normal universitetstilværelse der man ikke trenger gå rundt med hevede skuldre i frykt for å bli beskyldt for å krenke noen, bare man påpeker det åpenbare:

Dekanen på det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet fastslog dog, at de studerende på biologi fortsat vil blive undervist i de to køn.

Og ikke overraskende er det samlet sett en forsvinnende liten minoritet som hittil har fått gehør:

Retningslinjerne blev indført, efter at en undersøgelse viste, at 1.194 ud af 150.000 adspurgte studerende havde oplevet uønsket seksuel adfærd, chikane eller krænkelser under deres studietid.

Sorry, folks. Being offended doesn’t work anymore.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.