Foto: privat/Scanpix

Det er umulig ikke å engasjere seg i Anne-Elisabeth Hagens (68) forsvinning fra parets hjem i Sloraveien på Lørenskog 31. oktober.

Vi får nå høre at siste livstegn fra henne var en telefonsamtale 09.15. Siden har det vært stille. Tilbake lå flere ark med «google-norsk» og et krav om  ni millioner euro utbetalt via kryptovalutaen monero, som ikke lar seg spore.

Hunden ble funnet innestengt. Anne-Elisabeth Hagen skal ha blitt overrasket på badet, heter det.

Interessant nok:

Kryptokontoen gjerningspersonen ber om å få løsepengene overført til, ble opprettet kort tid etter publiseringen av en artikkel der Tom Hagens navn ble omtalt, ifølge NRK. Han har vært omtalt som en av Norges rikeste. (NTB)

Ni millioner euro er ikke et spesielt høyt beløp for å kidnappe kona til en av Norges rikeste. Dvs. han er rangert som nummer 172. på Kapitals ranking.

Politiet vil ikke opplyse hvilken artikkel de referer til.

Tilbud

Det er stillheten etter forsvinningen som både er det mest merkelige og samtidig foruroligende. Familien går ut og sier de vil ha kontakt og en løsning. Det kan vanskelig tolkes som annet enn at de er villig til å betale løsepenger.

– For familien er det én ting som er overordnet alt annet. De ønsker å få Anne-Elisabeth hjem i så god behold som mulig, sa advokat Svein Holden da han ble intervjuet i TV 2-programmet «Åsted Norge» mandag kveld.

– Derfor ønsker familien å komme i bedre og annerledes kontakt enn det som har vært situasjonen fram til nå. Hvis de får bekreftet at hun er i god behold, er familien beredt på å finne en løsning for å få henne hjem, sa han. (NTB)

Taust

Samtidig beklager politiet at gjerningsmennene har valgt en kommunikasjonsform som gjør kommunikasjon vanskelig.

Siden har det vært svært begrenset kommunikasjon med gjerningsmennene, ifølge etterforskningsleder Tommy Brøske i Øst politidistrikt, angivelig fordi gjerningsmennene har valgt en digital kommunikasjonsplattform som egner seg svært dårlig for kommunikasjon.(NTB)

Men det er et spørsmål om det har vært kommunikasjon overhodet:

Det bekymrer politiet at det er mangel på livstegn fra Hagen.

– Det er helt åpenbart at det bekymrer politiet. Samtidig vil jeg påpeke at vi ikke har noen tegn på det motsatte, sier Brøske til Aftenposten. (NTB)

NRK:

I ettertid har politiet kommunisert med gjerningspersonene. Kommunikasjonen er svært begrenset, og det er dette som oppfattes som «helt underlig» for politiet.

Svært begrenset kan tolkes som at det ikke er meningsfull kommunikasjon som man forventer i en slik situasjon.

Må gi mer for å få mer

Politiet gikk ut med forsvinningen fordi de sto på bar bakke og ba publikum om hjelp. Men hvis de skal få hjelp må de være mer spesifikke. Hvorfor kan ikke brevene offentliggjøres? Det finnes masse kunnskapsrike mennesker der ute og noen kan sitte på informasjon uten å vite det:

NRK omtaler fredag flere nye detaljer om dette brevet. Kanalen får opplyst at beskjeden var formulert på tettskrevne ark, printet ut og skrevet på gebrokkent norsk – en blanding av norsk, østeuropeisk eller «Google translate». (NTB)

Gjerningspersonene ønsker åpenbart å ikle seg digitale, ikke-sporbare spor. Men en liten detalj kan avsløre dem. Men da må politiet dele mer.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.