Fra Jimmie Åkessons pressekonferanse mandag. Skjermdump, Expressen TV

«Vi kan ta upp kampen om arbetarväljarna när S tar så stora kliv åt höger», fastslo SD-leder Jimmie Åkesson på en dramatisk dag i svensk politikk.

Åkesson pekte på en pressekonferanse særlig ut spørsmål som skattepolitikk, boligpolitikk og ikke minst sysselsettingspolitikk – samtlige politikkområder der Centerpartiet har fått kraftig gjennomslag i forhandlingene med Socialdemokraterna, skriver Nyheter Idag.

Det er en begivenhetsrik dag i svensk politik, etter flere måneder med stillstand. Vänsterpartiet sier, ihvertfall foreløpig, nei til konstellasjonen S, MP, L og C. Fra grunnplanet på venstresiden har kritikken vært hard, ikke minst på grunn av de innrømmelser Stefan Löfven har gått med på.

Dette har ikke gått Sverigedemokraterna og deres leder Åkesson hus forbi:

– Jag ser stora möjligheter i den här oppositionsrollen, i den meningen att vi ser hur Socialdemokraterna nu väljer att gå med på mycket av det som man ägnade hela valrörelsen åt att förkasta. Det gäller skattepolitiken, det gäller bostadspolitiken och det gäller arbetsrätten.

Åkesson poengterte at SD i stor grad slåss med S om de samme velgerne blant LO-medlemmer. Dette mener han gir SD et helt annet utgangspunkt enn Moderaterna, som ikke har samme forutsetninger for å tiltrekke seg denne velgergruppen.

– Vi kan ta upp kampen om arbetarväljarna när Socialdemokraterna tar så stora kliv åt höger.

Den analysen er ikke SD-lederen alene om. Også Daniel Suhonen fra tenketanken Katalys advarte i gårdagens SVT Agenda om at SD kan komme til å utfordre S fra venstre.

Samtidig er det klart at Åkessons linje ligger fast: han ønsker en å danne en konservativ blokk sammen med Moderaterna och Kristdemokraterna. Både M og KD har så langt forkastet invitten fra SD.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.