Det er ikke mange igjen av dem, forfattere som anerkjennes som nasjonens samvittighet. Sist fredag mistet Israel en av sine, Amos Oz.

Med ham forsvinner et stort stykke israelsk historie. Os er identisk med bureisings-Israel og med venstresidens storhetstid. Han var med å grunnlegge Peace Now-bevegelsen. Denne sto i et spenningsforhold til Arbeiderpartiet og Likud. Da falangister i Libanon massakrerte palestinere i leiren Sabra og Chatila kunne Peace Now mønstre 50.000 til demonstrasjon. Attentatet på Yitzhak Rabin var et annet veiskille hvor Israel så farene ved religiøs ekstremisme.

Men de senere år har venstresiden vært sterkt svekket. Vinden har blåst mot høyre. Os gikk tidlig inn for en to-statsløsning, men palestinerne klarer ikke en gang å bli enige seg imellom. Israelerne ble desillusjonerte etter tilbaketrekningen fra Gaza. Ikke før hadde Hamas vunnet valget før angrepene begynte. Hamas har ingen sjanse til å beseire Israel, likevel vil de ha hele landet. Da faller alle muligheter for forståelse sammen.

Os vil likevel være en kilde til inspirasjon. Han var et eksempel til etterfølgelse.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.