Den israelske regjeringen har godkjent byggingen av 1.700 nye boliger i Øst-Jerusalem, opplyser Peace Now. Boligene ligger på begge sider av den såkalt grønne linjen. Med vedtaket signaliserer regjeringen at Øst-Jerusalem vil forbli på israelske hender i uoverskuelig fremtid. Palestinernes drøm om Øst-Jerusalem som hovedstad i en palestinsk stat er historie.

Det er bare noen dager siden Kamala Harris sto i Dubai og snakket om at en tostatsløsning må bli svaret på krigen som pågår. Den israelske regjering har indirekte markert at det ikke blir noe av. Det internasjonale samfunn og mediene må snakke om folkerett og bruke ordet «okkupert» på inn og utpust. Vestbredden er de facto israelsk. Med massakren 7. oktober forspilte Hamas sjansen til en ny fredsløsning.

Israel vil aldri ta sjanse på en uavhengig palestinsk stat som nabo som risikerer å ha Hamas i ledelsen. Mahmoud Abbas har ikke tatt avstand fra 7. oktober.

– Hadde det ikke vært for krigen, ville det vært mye støy rundt dette. Det er et svært problematisk prosjekt med tanke på en sammenhengene palestinsk stat mellom den sørlige Vestbredden og Øst-Jerusalem, sier Hagit Ofran i Peace Now til nyhetsbyrået AFP.

– Halve nabolaget ligger utenfor den grønne linjen i Øst-Jerusalem, mens den andre halvdelen ligger innenfor linjen. Den strategiske plasseringen mellom bydelene Givat HaMatos og Har Homa gjør dette spesielt problematisk fra et politisk ståsted, sier organisasjonen i en uttalelse.

Den grønne linjen er delelinjen som ble etablert i 1949 etter krigen som fulgte i kjølvannet av opprettelsen av Israel året før. Linjen delte byen i en vestlig del, styrt av Israel og en østlig del som ble styrt av Jordan fram til seksdagerskrigen i 1967.  (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.