Tavle

På Maren Uelands Facebook-vegg har flere bemerket denne videoen, som er full av klisjeer og det overtydelige budsakpet: Den farlige er ikke den du tror. Dette språket er verdt et studium: Det hevder å bekjempe fordommer, men gjør noe enda verre. Fordommer er noe alle mennesker har. Det kommer an på typen og om man er i stand til å korrigere dem ut fra erfaring.

I den klisjefylte versjonen er fordommer noe som ikke står høyt i kurs, i hvert fall ikke hos den europeiske og amerikanske befolkning.

Derimot er PK-virkeligheten full av påstander og regler om hva du skal mene. Folk fremstilles som typer, og samtidig skal vi tro de er ekte mennesker? Den hvite kvinnen med barn ligger under for fordommer, mens muslimene på bildet er bevisst på hva hun tenker. De er ovenpå, selv om kona er fullt tildekket. Skurken er selvsagt en hvit ung mann. Det er han som selger dop. De som trodde mennene som løper og mannen med salafistskjegg var farlige, er stupide.

I sin ytterste konsekvens er dette et farlig budskap. Det får mennesker til å senke guarden og ikke ta signaler på alvor.