Nytt

Naturødeleggelser driver folk på flukt i fattige land, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen. Arkivfoto Denis Balibouse / Reuters / Scanpix

Flyktninghjelpen mener Norge og andre stater bør gi humanitære visum til personer som drives på flukt av klimaendringer.

I 2017 forlot 20 millioner hjemmet sitt på grunn av naturskader. Det er dobbelt så mange som dem som ble drevet på flukt av krig, skriver Vårt Land.

Flyktninghjelpen mener Norge og andre land kan styrke den lovlige migrasjonen ved å gi klimaflyktninger opphold på humanitært grunnlag.

– Det vil ikke bare gi opphold- og arbeidstillatelse, men også tilgang til helsevesen og skole. Dette er kortsiktig humanitær hjelp, uten at livet settes på vent, sier klimaansvarlig Nina Birkeland i Flyktninghjelpen.

Selv om det vil bli flere klimaflyktninger i fremtiden, tror hun ikke det vil føre til flokker som presser seg mot Europas grenser.

– De fleste forblir i sitt hjemland. Noen krysser grensen til naboland. Enda færre drar ut på større vandringer. Det vil ikke bli store flyktningstrømmer mot Norge, tror Birkeland.

Verdensbanken regner med at det vil bli minst 143 millioner klimaflyktninger i verden fram mot 2050, med mindre kursen i klimapolitikken og den økonomiske politikken legges om. Etter 2050 kan tallet øke raskt, skriver avisen.

 

Gi Document en julegave!

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

Eller betal til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt vipps-nummer er 13629

For å støtte oss via Paypal gå til vår Støtt Oss-side.