Sakset/Fra hofta

Demonstranter i gule vester protesterer fremfor Triumfbuen i Paris den 1. desember 2018. På plakaten står det: «Deres Europa ruinerer oss». Foto: Stephane Mahe / Reuters / Scanpix.

Opptøyene i Paris denne lørdagen er naturligvis blitt dokumentert med hundrevis av pressefotografier. Bildene viser politi, demonstranter med gule vester og franske flagg, de viser også barrikader, brennende biler, vannkanonenes stråler og tåken av tåregass.

Men de viser knapt politiske budskap.

«De gule vestene vil triumfere», forkynner en graffiti på Triumfbuen foreviget av en Reuters-fotograf. Javel, men hva vil triumfen bestå i? At vanlige franskmenn ikke lenger vil lide den reduserte levestandarden som fremkaller misnøyen?

Det eneste bildet av dagens opptøyer som vitner om en politisk tanke, viser en plakat med påskriften: «Votre Europe nous ruine».

Deres Europa ruinerer oss.

«Dere» er naturligvis Frankrikes regjering og den franske eliten i sin alminnelighet. Og «deres Europa» kan ikke være noe annet enn dagens EU, hvor president Macron er blant de aller mektigste og mest toneangivende politiske skikkelsene.

For noen, sannsynligvis ganske mange, av demonstrantene finnes det med andre ord en sammenheng mellom EUs politikk og deres egen misnøye.

Denne følelsen er utbredt Europa rundt, og den voksende nasjonalpopulismen gir den en stemme.

Den europeiske eliten – hvori opptatt mesteparten av journalistene – er utvilsomt livredd for at denne sammenhengen skal bli klarere, og vil gjøre alt for å fremstille saken i et annet lys.

Men det er forgjeves.

Folk er forbannet. Enda mer forbannet blir de den dagen det går opp for dem hva de er blitt fratatt. Og det sinnet blir ikke til å stanse.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!