Innenriks

Hovedkvarteret til Landsorganisasjonen (LO) i Folkets hus på Youngstorget i Oslo. Foto: Mahlum / Wikimedia Commons (utsnitt).

Dersom Fellesforbundet følger sin største avdeling og vender seg mot EØS-avtalen, kan det vippe LO over på nei-siden, skriver Klassekampen.

Avtalen fra 1994 som regulerer forholdet mellom EU og Norge, Island og Liechtenstein, er ikke tema når LO samler seg til sin Kartellkonferanse onsdag, men EØS blir trolig et samtaleemne på Gol, skriver Klassekampen.

Tidligere i måneden vedtok Fellesforbundets største avdeling å gå mot avtalen. Dersom resten av forbundet – som med knapt flertall uttrykte støtte til EØS-avtalen på sitt siste landsmøte – også snur, kan hele LO vippe over til nei-siden ved kongressen i 2021, skriver avisen.

EL og IT, Fellesorganisasjonen og Transportarbeiderforbundet går allerede i dag mot EØS-avtalen. Ledere i flere forbund som i dag kan anses som positive eller nøytrale, sier de ikke kan utelukke at deres forbund vender seg mot avtalen i fremtiden.

– Inntil det fins bedre alternativ, er vi for, sier leder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor og påpeker at brexit-avtalen som nylig ble lagt fram, ikke er bedre enn EØS-avtalen.

Også forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund sier usikkerheten ligger i hva slags alternativ som er mulig.

Norsk nærings- og nytelsesmiddelforbund slår foreløpig ring om avtalen, så lenge den holdes utenfor arbeidslivet, forteller forbundsleder Jan-Egil Pedersen.

(©NTB)

 
 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!