Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiet kan bli tungen på vektskålen i striden om norsk medlemskap i EUs energibyrå Acer. Nesten 100 Ap-ordførere ber partiet si nei.

Innføringen av EUs tredje energimarkedspakke i norsk lov kunne endt med den sedvanlige sandpåstrøing i Stortinget, men i stedet har saken endt opp som en politisk thriller av de sjeldne, skriver Klassekampen.

Flere og flere frykter at Norge kan miste kontroll over vannkraften hvis Norge blir underlagt EUs energitilsyn Acer.

LOs to største forbund, Fagforbundet og Fellesforbundet, vedtok torsdag at de også er imot et medlemskap. EL og IT Forbundet er allerede motstander, og dermed også LO som helhet dersom saken blir tatt opp der, ifølge Klassekampen.

Sp, Rødt og SV har allerede sagt nei, og ifølge avisen ligger Kristelig Folkeparti også an til å gå imot Acer.

Innad i Ap er det uenighet om medlemskap. 97 ordførere har levert et opprop til stortingsgruppa der de krever at partiet sier nei. Også flere fylkeslag er imot.

Ordfører Ståle Refstie i Sunndal er en av initiativtakerne bak oppropet. Han er selv EØS-tilhenger og sier til Klassekampen at opprøret «ikke er en generell EØS-motstand».

– Acer-motstanden retter seg mot denne spesifikke ordningen, der man avgir styring og kontroll med det norske kraftsystemet til Acer.

Refstie knytter motstanden mot det omstridte EU-byrået til utbyggingen av utenlandskabler.

Aps stortingsgruppe krever at regjeringen innfrir seks forutsetninger for at partiet skal kunne støtte EUs tredje energimarkedspakke, blant annet at private utenlandskabler skal stoppes.

Stortingets energi- og miljøkomité har fått utsatt fristen til 18. mars med å avgi innstilling i saken, ifølge avisen. Norge har aldri tidligere brukt reservasjonsretten i EØS-avtalen mot et EU-direktiv.

Organisasjonen Nei til EU merker engasjementet knyttet til spørsmålet om medlemskap i energibyrået, skriverNationen. Blant 600 nye medlemmer i Nei til EU siden nyttår, oppgir de fleste energipakken som hovedgrunn.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.