Ofre som ikke orker å stå frem. Redaktører som ikke orker å ta inn over seg det de tjener penger på. Det islamiserte og kriminelle Oslo byr på mange utfordringer.

En eldre kvinne på Ekeberg ble natt til søndag 4. november slått og mishandlet på vei hjem. En sjokkert nabo la bildet av hennes maltrakterte ansikt ut på Facebook der det fort ble sett av tusener. Også Document la det ut. Det likte ikke naboen. Han sa kvinnen ikke ville ha bildet spredt. Vi viste til Facebook-regler. Åpne sider er offentlige. Bildet ble trukket. Vi føyde oss for det og for offerets ønske.

Men saken dukket opp igjen på Nettavisen, med bilde og sogar en kommentar fra kvinnen. Her kommer det også frem hvorfor hun ikke ønsket at Document skulle bruke bildet:

På Facebook og på andre nettsteder har personer spekulert i at kvinnen har blitt utsatt for vold av innvandrere.

– Jeg ønsker ikke å være med på slik stigmatisering. Jeg husker ikke hva som har skjedd. Han som opererte meg var en av våre nye landsmenn. Det jeg er opptatt av, er at vi alle skal bry oss om hverandre, sier kvinnen.

Samtidig sier kvinnen at hun ikke aksepterer at hun ikke kan gå ut etter mørkets frembrudd:

– Jeg ønsker å stå fram for å vise hva som skjer når man gjør slikt med andre. Det skal ikke være slik at jeg ikke kan gå ut etter at det blir tussmørkt, sier kvinnen til Nettavisen.

Naivitet og kynisme

Her møtes et fromt ønske – ikke å stigmatisere – med et ønske om å kunne bevege seg fritt. Det er ikke sikkert de er forenlige. Ikke hvis «stigmatisering» brukes om å slutte ut fra sannsynlighet basert på empiri. Da kan vi snart ikke si noen ting.

Pressen er bærere av kvinnen og naboens hemninger og ønske om å være god. Med de konsekvenser det får for dekning av det som skjer. Det er mediene som hver dag innprenter borgerne at de ikke skal stigmatisere: Mediene gjør to ting på en gang: De formidler en nyhet – slik Nettavisen gjør – og tjener gode penger på det – herav kynismen. Men de sier samtidig at det er «andre nettsteder» som spekulerer i gjerningsmenns etnisitet. Nettavisen er for god til det.

Slik bidrar Nettavisen til å spre en form for kynisme: Alle vet at det er stor forskjell på virkelighet og det som sies. De som er dumme nok til å tro på det som sies, løper en stor risiko.

På tide å etterlyse ansvar?

Men Oslo er ikke lenger trygg, hvilket kvinnens grufulle historie forteller. Er hennes historie enestående? Den er ikke det. Document dekker en rettssak mot to somaliske brødre som forgrep seg mot to intetanende ungdommer fra Bærum på Lilleborg skole på Torshov i oktober i fjor. De trodde også de kunne bevege seg fritt, og betalte en høy pris for det.

Tiltalt for å ha voldtatt 15-åring i skolegård – med kniv mot halsen. Somaliske brødre for retten
Det er på tide å stille spørsmålet: Bærer ikke medier og politikere som dysser ned risikoen ved å bevege seg ut i Oslo, et stort ansvar når de fortier hva vi risikerer? Sender de selv ut sine egne purunge ungdommer og forteller dem at de kan gå hvor de vil når de vil og at de «skylder» de innvandrerne å være ekstra forståelsesfulle og vennlige mot dem? Eller er det slik at det sies en ting offentlig, men kommuniseres noe helt annet når man snakker hard virkelighet?

Traumatisert

Naboen til kvinnen har hatt opplevelser som forklarer den idiosynkratiske oppførselen: Idiosynkratisk vil si motstridende følelser. Det virker helt selvmotsigende å ville fortelle folk om hvor farlig det er, men nekte folk å tenke det de vil.

I mai i år kunne NTB på sin lakoniske, nærmest svenske måte, meddele:

Tre personer er pågrepet etter at en tenåring ble slått ned på Ekeberg i Oslo lørdag morgen.

– Han blødde fra ansiktet og var også bevisstløs i en liten periode. Han er nå kjørt til legevakt, sier operasjonsleder Bente Otterstad i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

Ifølge politiet er offeret en gutt i slutten av tenårene. Han gikk i følge med to andre da han ble angrepet av fire personer. Etter angrepet forsvant de fire i en bil som kjørte mot Oslo sentrum. Et par timer senere opplyste politiet at de hadde pågrepet tre av de mistenkte. Samtlige er menn i 20-årene.

– De pågrepne blir nå kjørt inn til avhør. Det ser ikke ut til at de tre har noe relasjon til den fornærmede, sier operasjonsleder Tore Solberg. (NTB)

-Det gikk etter forholdene bra

Faren kommenterte på VG:

Hvis dette er din sønn?

Har man da lov til å bli irritert eller reagere? Eller skal man tie og godta at ting ikke er som før i vår by Oslo? Jeg bare lurer, siden dette er min sønn på vei hjem fra byen med to kompiser. Rett foran dem stopper en bil og ut kommer fire helt ukjente personer som lurte på hva våre gutter stirret på! Det gikk denne gang etter forholdene bra, med sting i både over og underleppa, noen utsatte tenner for senskade …. er dette sånn vi vil ha det i Oslo, jeg blir ihvert fall  veldig forbannet! Ønsker ikke å si noe om etnisitet, men ønsker kun å lufte min frustrasjon.

Faren slites mellom omsorg for eget barn og den politiske overbevisningen og han har mistet kontroll over balansen mellom de to. Erfaringen ødelegger hans holdninger, og han vet hverken ut eller inn.

-Hint om kultur, politikk eller etnisitet

Når naboen kommer hjem blodig og forslått bryter han sammen i gråt. Det er bare et halvt år siden sønnen ble mishandlet.

Når han skal forklare for Document hvorfor han og kvinnen ville ha bildet fjernet fra vår side, skriver han:

Er begrenset hvor lenge man kan holde på dette skjønner vi… pga alt som er lagt ut og som ble lagt ut også på min feed kan vi ikke akseptere noen av de ytringene der. Klarer dere å holde dere unna hint som tilsier noe om politikk, kultur eller etnisitet kan dere bruke det men da må også kommentarfelt følges med eller stenges

Å styre unna alle de temaene i et kommentarfelt er det samme som å ville styre været. Det er en overtro på menneskers godhet og villighet til å undertrykke følelser bygget på erfaring.

Mennesker er ikke slik. Ikke innvandrere. Og heller ikke nordmenn når de utsettes for slik vold og kriminalitet over tid.

Jeg føler for faren og naboen. De vil det beste. Men noen ganger er det beste det godes fiende.

 

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂