Tavle

Pressen får helt nye problemer når ofrene for vold ikke vil at sakene skal bli kjent. Dette er en foruroligende tendens.

Document offentliggjorde tidligere i dag historien om den eldre kvinnen som ble overfalt på Ekeberg natt til søndag. Kvinnen ba naboen legge ut bildet og en etterlysning på Facebook.

Overfall på gamle sakesløse mennesker vekker oppsikt. Saken ble delt 15.000 ganger. Naboen som tok bildet og la det ut, ble stresset.

Vi fikk en henvendelse der vi ble bedt om å ta ned bildet. Vi repliserte at det var offentlig i henhold til Facebooks egne regler.

Men så ble bildet fjernet. Da opphører retten til gjenbruk.

Men den viktigste grunnen var at vi ønsket ikke såre et menneske som har hatt en så brutal opplevelse.

Her er saken uten bildet. Den er ikke den samme uten, men nå har den fått en ekstra dimensjon.

 

Vold er i sannhet vondt og vanskelig

Vold er vondt og vanskelig. Verst er det selvsagt for ofrene, som i tillegg til å få behandling, også må innse at voldsbruken ikke prioriteres av mediene.

Dette forslåtte ansiktet fant jeg tilfeldigvis på Facebook i dag. Natt til søndag fjerde november ble denne kvinnen overfalt og ranet mellom Ekeberg Camping og Karlsrud. Vi må anta at hun meldte det til Oslo-politiet etter en tur på Legevakten, men i Politiloggen er det intet å finne. Sønderslått ba hun en nabo om å legge bildet ut på Facebook:

«Har noen hørt eller lagt merke til noe spesielt mellom Karlsrud og Ekeberg camping mellom 0100-0600, natt til i dag 04/11? En av våre naboer ble slått ned og ranet på vei hjem. Vi trenger tips og råd for å finne ut noe, mobilen hennes ble funnet i en hage i XXXXveien 31

Med lov fra vår kjære nabo legger jeg herved ut bilde. Tøff som hun er, ønsker hun at det skal vises.» (Redaksjonelt bearbeidet innlegg fra Facebook)

Torsdag ettermiddag er saken delt over 5000 ganger, og mer enn åtte tusen brukere har klikket sinnafjes, trist fjes eller overraskelses-fjes.

Hadde vi lett mer, kunne vi sikkert ha funnet hundrevis av slike små utbrudd i sosiale medier. Men i mediene kommer de ikke lenger. I skyggen av spillfekteriet rundt regjeringsforhandlingene, siste nytt fra Farmen og annet møl i norske medier, finnes det en strøm av voldssaker som aldri når opp i mediebildet. Onsdag rapporterte vi om ungdommer som ble slått med stokk på Tåsen senter i Oslo.

I kommentarfeltet til den saken fant vi en referanse til en annen, bortgjemt voldsepisode som aldri skapte overskrifter. Den var på Politiloggen:

Vi vet ikke hvem som ranet hverken damen eller ungdommene, men det er ikke unaturlig å tro at det er de samme ungdommer som dukker opp i andre sammenhenger. De fleste har utenlandsk opprinnelse.

Selv setter jeg disse sakene i sammenheng med at norske myndigheter i årevis har lukket øynene for det rights.no denne uken så fortjenstfullt har gravd frem, om enorme pengeoverføringer fra Norge til land vi har tatt imot mange flyktninger fra.

Når far har fire Sharia-koner og 15-25 barn han henter ut barnetrygden for, blir det fort litt penger til overs for klanen i hjemlandet. Mødrene får nøye seg med tunfisk og spagetti, og barna får skaffe seg penger selv!

Når kommer granskningen?

 

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Les også

Les også